Home » Alte evenimente

Expoziție de pictură Carmen Cărbunariu, la Biblioteca Județeană

3 December 2019 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în Sala Cupola, expoziția de pictură „Culorile iubirii“ semnată de Carmen Cărbunariu, aflată pe simeze în perioada 2-15 decembrie 2019. Artista plastică își dedică evenimentul cultural cinstirii celor „Trei decenii de libertate în România“, marcând, astfel, aniversare Revoluției din decembrie 1989. Vernisajul va avea loc joi, 5 decembrie, iar prezentarea va fi făcută de poetul Dorin Ploscaru. Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 19:00, conform programului Bibliotecii Județene.

Evenimentul va fi precedat de un moment muzica susținut de pianista Oana Cărbunariu și violonista Estera Cuzuioc.

Carmen Cărbunariu expune pentru a doua oară pe simezele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, după ce a mai fost prezentă aici în luna iulie anul acesta.

Carmen Cărbunariu este un artist plastic care s-a născut în orașul Piatra-Neamț, în anul 1958. Primii pași în pictură i-au fost îndrumați, cu entuziasm și pasiune, de la vârsta de 10 ani, de sculptorul Pompiliu Clement. Ulterior, a urmat Școala Generală de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. În decursul anilor de studiu, pictura devenind pentru ea un mod de exprimare intim și profund. Deși finalizează studiile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași, în anul 1980, continuă să-și dezvolte talentul artistic, cu pasiune pentru Tintoretto, Tonitza, Grigorescu, Michelangelo, Rembrandt și Gentileschi. În 1999 emigrează în Italia, unde continuă să picteze și este remarcată de galeristul și curatorul Bruno Cosignani, care o îndrumă spre diverse expoziții și concursuri internaționale de pictură, unde câștigă numeroase premii și aprecieri ale criticilor prof. Manrico Testi, dr. Monica Ferrarini, dr. Sabina Fattibene, prof. Marco Dolfi și dr. Claudia Boldi. Începând cu anul 2011, operele pictoriței Carmen Cărbunariu sunt cotate (în euro) în catalogul bienal „Quotazioni dei pittori e scultori italiani dai 1900 ai nostri giorni“, editat de Asociația „II Quadrato“ din Milano, cu recenzii ale recunoscuților critici prof. dr. Giorgio Falossi și prof. dr. Lorenzo Cipriani. În anul 2013, după licența susținută la „Accademia di Belle Arti“ din Carrara, urmează un Master în „Arte Visuale – Pittura“, sub îndrumarea pictorului prof. Giovanni Chiapello, pe care îl finalizează în 2015 cu nota maxima „110 e Lode“, scriind și un manual practic de pictură, intitulat „Piccolo Trattato di Pittura al olio“. În perioada 2012-2016, pictorița colaborează și cu galeristul și curatorul Claudio Giannini, președintele asociației „Percorsi d’Arte“ Massarosa (Lucca), „Caleidoscopio Art“ și „Il Quadrato“ (Milano), participând la 19 expoziții colective. În aceeași perioadă, Carmen Cărbunariu este invitată să expună operele în 9 manifestări de gen individuale, organizate în galerii de mare prestigiu, cum ar fi: „L’Agostiniana“ Roma, „Europa“ Camaiore, „Internazionale“ Viareggio, „Complesso Monumentale – Villa Giulia“ Roma, „San Carlo dei Barnabiti“ Florența și „Kunstuntilling Klepp Radhus“ Solavegen, Algard-Norvegia. În decursul anilor, artista a creat peste 200 de lucrări de pictură în ulei, acuarelă, grafică, litografie și desen. Operele ei au fost publicate în numeroase cataloage, jurnale și reviste de artă din Italia și Norvegia, bucurându-se de aprecierea publicului, a colegilor artiști și a criticilor de artă. În anul 2017 se întoarce acasă, la Piatra-Neamț, după o absență de peste 18 ani, cu bucuria și speranța că în sfârșit se va putea dedica fără rezerve picturii și desenului.

Despre Carmen Cărbunariu

„Artist eclectic, cu o personalitate puternică și o convingere fermă asupra propriilor sale mijloace de expresie artistică, arde pașii întru afirmarea picturii sale. De fapt, tablourile sale sunt rezultatul unei native capacități reprezentative și se întâlnesc cu gusturile unei audiențe tot mai largi, câștigând recunoașteri în domeniu, de prestigiu. Sunt picturi care, la sugestia cromatismelor mereu consonante, bine armonizate, se unesc într-o manieră unică, acum aproape pierdută în Italia, manieră a desenului, prin folosirea cu atenție a contrastelor, într-un joc subtil de lumini și umbre, la care se adaugă o funcționalitate exactă în alegerea detaliilor cu valori simbolice evocatoare. Toate acestea declanșează o empatie profundă cu observatorul fascinat de eficacitatea diferitelor reprezentări și de claritatea lor extremă de exprimare care evocă ecouri clasice și provoacă sugestii estetice imediate“ – prof. Manrico Testi, critic de artă, 2010.

„Între diversele tematici abordate de Carmen Cărbunariu, «natura moartă» are un loc deosebit, prin strălucirea ce se scurge peste faldurile stofelor din care răsar fructele naturii și obiectele simple din viața cotidiană. Atât este de ajuns pentru ca lumina să pătrundă cu reflexele sale în sticla transparentă, în splendoarea formei și în conținutul fluid închis în diverse geometrii și nuanțe. Sunt ascunse senzații ce urmează un desen bogat și precis în orice detaliu, inspirând emoții de gust și plăcere care favorizează descoperirea frumuseții simple, sensibilitatea intimă și vizibilă care este tipică pentru o mare artistă“ –prof.dr. Giorgio Falassi, critic de artă, 2012.

„Carmen Cărbunariu, un artist cu o puternică personalitate hiperrealistă, abordează o mare varietate de teme: natură moartă, portretistică, peisaje etc. Arta sa este o cerce­tare continuă a conceptului de realitate într-un semn pictorial curat ce se demonstrează prin claritatea formei. În fața operei sale, observatorul este capabil să perceapă mirosul fructelor și al florilor din natura moartă, îmbogățit de mici detalii cu valoare simbolică, percepe impulsul și mișcarea dinamică a cailor portretizați, reușește aproape să audă muzica de fundal a dansurilor tipice țigănești, al căror ritm și energie sunt accentuate de culorile luminoase și vibrante și de ușurința dansatoarelor clasice. Fiecare tablou are amprenta sa subiectivă, exprimată cu strălucire și claritate“ – dr. Monica Ferrarini, critic de artă, 2014.

„În picturile sale există o dragoste pentru tradiție, un respect pentru naturalețea realistă a percepției imediate. Se cercetează cu adevărat tot ceea ce se observă și, mai ales, la nivelul figurilor redate cu acuratețe remarcabilă, cercetând fiecare detaliu al feței și al corpului. Aceste picturi sunt pictate în timp, cu îngrijire infinită, inundate de echilibrul cald al luminilor, reflexe care dezvăluie magia unui vis. lată de ce m-am emoționat admirând colecția picturilor sale, pe care am putut să o văd până acum. Carmen Căr­bunariu a înțeles că se poate exprima printr-o pictura figurativă de bună calitate, fără a se închide într-un univers de abstracție pură sau provocare de neînțeles, în care astăzi arta este plină de exemple banale“ – prof. Marco Dolfi, critic de artă, 2016.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.