Home » .: Promovare Turistică :., Biserici, Obiective turistice, Promovare Turistică
, , ,

Colț de rai în Neamț: biserica Sfântul Nicolae din Pipirig

30 June 2020 0 Comentarii

Galerie foto:

 

Construită în anul 1807 pe locul unei vechi capele, biserica de lemn este o adevărată bijuterie pentru cei care poposesc prin aceste locuri din Neamț și își oferă răgazul să viziteze vechiul lăcaș de cult.

Situată într-o zonă pitorească a Neamțului, din comuna Pipirig, cum te îndrepți spre Vânători Neamț și Târgu Neamț sau în sens opus, înspre Poiana Largului, biserica a fost construită de către ardelenii veniți de peste munți, printre care și bunicul David Creangă ce își doarme somnul de veci în cimitirul de aici.

Galerie foto:

În timp, construcția bisericii a suferit mai multe modificări, care au dus la o dublare a spațiului, precum și la o oarecare îndepărtare a acesteia de stilul bisericilor moldovenești de lemn și apropierea de stilul bisericilor de zid.

Având pereţi din bârne, îmbrăcaţi în exterior în lambriu de lemn, vopsit în alb, iar în interior tencuiţi şi pictaţi din anul 1990, biserica are trei turle înalte. În interior, vizitatorii pot admira un frumos iconostas realizat în anul 1841 în stilul preponderent neoclasic și adaptat unei biserici de lemn din mediul rural. Iconografia rămâne însă ancorată în temele şi compoziţiile picturii post-bizantine.

Turiștii pot vizita aici și un muzeu parohial, organizat recent în care sunt expuse icoane din secolele XVIII-XIX, fragmente de iconostas, veşminte preoţeşti şi accesorii de îmbrăcăminte, chivote, pomelnice vechi, pe lemn, ale sătenilor, vase liturgice scoase din cult, sfeşnice şi alte piese de artă religioasă, păstrate cu grijă şi dragoste de conducerea parohiei şi de enoriaşi. Dintre acestea, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată în anul 1776, un chivot de lemn pictat pentru masa altarului, realizat în acelaşi timp cu iconostasul din biserică în anul 1841, o icoană reprezentând pe lisus Hristos cu Evanghelia deschisă, pereche a icoanei Sfântului Arhanghel Mihail din biserică, şi multe altele.

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.