Home » .: Promovare Turistică :., Mănăstiri, Obiective turistice, Promovare Turistică, Uncategorized
, , ,

Nicolae Grigorescu și Mănăstirea Agapia din Neamț Ecouri dincolo de granițele țării

9 November 2020 0 Comentarii

În episodul 4 al emisiunii Who is Romania, Tessa Dunlop vorbește despre Nicolae Grigorescu, cel mai important pictor al țării, care a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea, omul care „a dat impresionismului și realismului dimensiunea lor românească.”

Poate cea mai impresionantă lucrare a pictorului Nicolae Grigorescu este pictura realizată în Mănăstirea Agapia din Neamț. Cu privire la icoanele pictate de Grigorescu,Tessa Dunlop ne provoacă: „chiar dacă sunteți atei, neinițiați, încercați să îi priviți frescele din mănăstiri și să rămâneți indiferenți.” Cu siguranță, nu veți putea rămâne indiferenți pentru că acele icoane au viață, respiră, iar marele pictor al nostru spunea: „Trebuie să pictăm cald icoanele, pentru a vibra cu sufletele noastre, altfel nu sunt altceva decât niște fotografii.”

Galerie foto:

 

Nicolae Grigorescu a fost un artist sublim, complet și complex, a creat genial icoane, biserici, peisaje și secvențe de război. A fost pictor în prima linie a Războiului de Independență. Nu e de mirare că atunci când s-a retras, Grigorescu s-a mutat la țară. Atunci, în „perioadă albă”, atinge apogeul maturității artistice, atunci surprinde adevărata poezie a României profunde.

„În viață, ca și în artă, acest om a fost autentic. Chiar și astăzi, în lumea noastră ocupată, ne impresionează. Este unul dintre cei mai bine vânduți artiști români. Tablourile lui se vând cu sute de mii de lire. Iar contribuția pe care a adus-o României, artei, culturii europene? Ei bine, este de neprețuit”, spune Tessa Dunlop. Puteți viziona materialul integral în clipul de mai jos:

https://www.facebook.com/watch/?v=666551553999571

Who Is Romania, un proiect creat de Tessa Dunlop şi Storytailors pentru Romanian Cultural Institute in London, într-o prezentare specială cu Muzeul Național de Artă al României și Ministerul Culturii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.