Home » .: Promovare Turistică :., Biserici, Circuite turistice, Mănăstiri, Obiective turistice, Pelerinaje la mănăstiri, Promovare Turistică, Rute culturale
, ,

Mărturii istorice ștefaniene în România și Republica Moldova

21 December 2020 0 Comentarii

Pe urmele Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt

18 localități din țara noastră și 9 din Republica Moldova sunt vizate în Ruta cultural-turistică ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” prin ansamblul obiectivelor turistice propuse turiștilor a fi vizitate în cadrul acesteia.

Ștefan cel Mare, cel mai important domnitor al Moldovei și personalitate marcantă în istoria României, s-a remarcat ca om de stat, diplomat, strateg și conducător militar timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504. În tot acest timp, domnitorul a ctitorit un număr mare de lăcașuri de cult, înălțate întru pomenirea celor căzuți în lupte și ca mulțumire pentru biruințele obținute.

Obiectivele rutei din România vă poartă prin județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău, iar întreaga prezentare a rutei poate fi accesată la adresa: https://stephenthegreat.travel/

În Neamț, mărturiile despre personalitatea voievodului și întreaga moștenire plină de însemnătate istorică, arhiecturală și religioasă pot fi descoperite dacă veți vizita obiectivele rutei, care începe cu Mănăstirea Tazlău. Ctitorie din anul 1497 a lui Ștefan cel Mare, ridicată pe locul unei biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun, mănăstirea este o adevărată fortăreaţă, înconjurată de ziduri cu metereze şi turnuri de apărare, decorată cu ceramică smălţuită şi cărămidă aparentă.

Următorul obiectiv pe Ruta Ștefaniană din Neamț este Curtea și Biserica Domnească din municipiul Piatra Neamț. Locația ilustrează pe deplin frumusețea stilului arhitectural moldovenesc din perioada respectivă. Turnul lui Ștefan cel Mare, care măsoară 19 m înălţime, a fost ridicat în 1499 fiind totodată un simbol valoros al oraşului, iar Biserica Domnească „Sf. Ioan Botezătorul” adăpostește mai multe obiecte valoroase ca icoane sau cărți sfinte, vechi de sute de ani.

Galerie foto:

Galerie foto: Curtea Domnească, decembrie 2018

Foto credit: Mihail Oprescu

Tot în cadrul Curții Domnești din Piatra Neamț, puteți vizita Muzeul de Artă, deținător al unui mare număr de lucrări aparținând artiștilor nemțeni, Muzeul de Etnografie, cu linia sa arhitectonică pitorească, care prezintă aspecte ale locuinţei ţărăneşti de pe Valea Bistriţei, costumul popular, principalele ocupaţii, muncile agricole şi meşteşugurile din regiunea subcarpatică a Moldovei. Și tot aici, turiștii sunt de fiecare dată impresionați după vizita la Muzeul de Artă Eneolitică „Cucuteni”, care pune la dispoziție cea mai variată și bogată colecție, din România și din Europa, a culturii „Precucuteni-Cucuteni“, dezvoltată între 3600-2600 î.Hs. Muzeul înfățișează aproximativ 800 de piese, de o valoare inestimabilă, majoritatea din categoria tezaur.

 Ruta Ștefaniană se continuă cu Mănăstirea Războieni, ctitorie a voievodului din anul 1496. Înălţată în cinstea ostaşilor moldoveni căzuţi în lupta împotriva turcilor de la Valea Albă (1476), mănăstirea are caracter unic în seria construcţiilor bisericeşti ale lui Ştefan cel Mare, constituindu-se într-un mausoleu ce adăposteşte sub dalele altarului şi pronaosului osemintele ostaşilor căzuţi în luptă. Pisania aşezată pe peretele sudic al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” descrie momentul înfrângerii Moldovei în războiul pentru ţară şi credinţă.

Parcurgând în continuare ruta, veți ajunge la Cetatea Neamţ, monument medieval de o valoare excepțională, emblematic pentru Neamț. De veghe asupra văilor Moldovei și Siretului, Cetatea reprezintă mărturia grandioasă a unei istorii zbuciumate a statului medieval moldovenesc.

Galerie foto:

Ultima vizită din itinerar este la Mănăstirea Neamţ, Ierusalimul Ortodoxiei Române, cum mai este denumită, aşezată pe valea pârâului Nemţişor, într-o poiană cuprinsă de o linişte sfântă, înconjurată de înălţimile împădurite ale munţilor Neamţ. Biserica principală a mănăstirii a fost ridicată de Ștefan cel Mare după cutremurul de la 1471, aceasta fiind sfințită după victoria de la Codrii Cosminului. Astăzi așezământul impresionează prin arhitectură, dar și prin colecțiile muzeale bogate, icoane și alte obiecte cu valoare istorică, artistică și religioasă deosebită. Mănăstirea deține și cea mai veche bibliotecă mănăstirească din țară, cu peste 18 000 de volume.

Galerie foto:

Mai multe detalii despre Ruta Patrimoniului Medieval – Mărturii Ștefaniene în județul Neamț găsiți pe site-ul nostru la adresa de mai jos:

https://www.viziteazaneamt.ro/wp-content/uploads/2020/09/Ruta-patrimoniului-medieval-%E2%80%93-M%C4%83rturii-%C8%98tefaniene-%C3%AEn-jude%C8%9Bul-Neam%C8%9B.pdf

Tot aici, veți găsi și alte recomandări privind și alte obiective, atracții pe care le puteți vizita, evenimente sau activități de agrement la care puteți participa, vizitând județul Neamț, un tărâm de poveste, cu peisaje, locuri de legendă, cu o istorie bogată, un ținut al trăirii duhovnicești impresionante, prin așezămintele monahale aflate în mijlocul naturii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.