Home » .: Promovare Turistică :., Biserici, Cetăți și conace, Evenimente, Lacuri în județul Neamț, Mănăstiri, Muzee, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Obiective turistice, Parcul Național Ceahlău, Parcul Natural Vânători Neamț, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică
, ,

Neamțul, promovat de Ministerul Culturii

3 February 2021 1 Comentariu

O provocare lansată de Ministerul Culturii din România pe pagina sa de Facebook a dus la o săptămână de postări, privind atracții culturale și obiective interesante din județul Neamț. Și asta pentru că nemțenii au răspuns provocării și au argumentat printr-o serie întreagă de motive de ce își iubesc locurile natale și de ce acestea trebuie descoperite de turiști. Astfel, înșiruirea de postări a arătat de ce un județ, mai puțin cunoscut turiștilor, este o destinație atât de ofertantă.

Călătoria virtuală a început în urma numărătorii, din cele peste 2.000 de comentarii care au fost înregistrate, județul cel mai des menționat a fost Neamțul cu 1.041 de comentarii. Pe locul al doilea s-a clasat județul Suceava cu 303 comentarii, urmat de județul Tulcea cu 110 menționări în comentarii.

Prima postare a făcut referire la impunătoarea Cetate a Neamțului. Prin aspectul său aparte și istoria încărcată de însemnătate, aceasta nu contenește să impresioneze pe cei ce o vizitează.

Construită de Petru I Mușat, iar apoi extinsă și consolidată de Ștefan cel Mare, care a amenajat și un șant de apărare prevăzut cu un pod arcuit, falnica cetate a rezistat multor asedii ale armatelor vrăjmașe. Rezistența timp de 8 zile la asediul otoman, condus de însuși Mahomed al II-lea, după bătălia de la Războieni din 1476 sau gloriosul episod scris de doar 19 plăieși în fața armatei polone conduse de Ioan Sobieski în 1691, sunt istorii șoptite de zidurile cetății.

Ajungând la cetate, turiștii au prilejul să pătrundă în cele 21 de încăperi, ca un portal de întoarcere simbolică în timpuri glorioase ale istoriei și tot aici au ocazia chiar să asiste la un schimb de gardă și să îi cunoască astfel pe străjerii lui Ştefan cel Mare, pe domnițele din acele vremuri, să asiste la demonstrații de luptă în echipament de epocă şi la parade cavalereşti.

Galerie foto, Consilul Județean Neamț:

 

Puteți urmări aici detalii de la ultima manifestare cu public numeros a Festivalului Medieval Zilele Cetății din anul 2019, organizat de Consiliul Județean Neamț în parteneriat cu Primăria Târgu-Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamț: https://www.viziteazaneamt.ro/2019/06/13/zilele-cetatii-neamt-festivalul-medieval-28-30-iunie-2019/

Mai jos, găsiți și o galerie de imagini de la manifestări culturale organizate de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și finanțate de Consiliul Județean Neamț.

Vacanțe muzicale 2019 – concert, deschidere eveniment:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=CulturaNeamt&set=a.1589463484521183

Cea de-a doua postare a vorbit despre frumusețea Municipiului Piatra Neamț, supranumit și „Perla Moldovei”

Chiar în inima municipiului, reședința județului #Neamț, pasionații de istorie și cultură pot păși pe urmele domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, deoarece în centrul istoric de aici se află un veritabil simbol al orașului – Complexul arhitectural „Curtea Domnească”.

Sursă imagini: Foto Club Neamț:

 

Piatra Neamț, având un aspect cu totul aparte, are potențialul de a cuceri orice turist. Înconjurat de munţi – Pietricica (528 m), Cozla (650m), Cernegura (850 m) şi Cârloman (617 m) are mai multe zone de interes, unde turiștii și localnicii pot practica activități de agrement, unele în funcție de sezon: pârtia de schi, caiace pe lacul Bâtca Doamnei, telegondola cu vedere asupra întregului oraș și una dintre cele mai căutate atracții din nordul Moldovei, echitație la Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“, drumeții și vizite la ruinele Cetății Dacice Petrodava și altele. Despre evenimentele mari care, în mod normal, se desfășoară în Piatra Neamț și în tot județul Neamț pe parcursul unui an normal și nu unul afectat de pandemie, așa cum a fost anul 2020, găsiți aici: https://www.viziteazaneamt.ro/evenimente-2/

Altă incursiune prin locuri emblematice a fost oprirea la Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești – casă în care povestitorul român s-a născut și a copilărit până în anul 1846, apoi cu întreruperi până în anul 1855.

Doar ajungând aici, poți să simți cu adevărat semnificația descrierilor celebre din Amintiri. Aici se activează un întreg univers al copilăriei: „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din #Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!” – Ion Creangă, Amintiri din copilărie.

Galerie foto Consiliul Județean Neamț:

Călătoria prin Neamț a continuat cu locuri și oameni din Valea Ursului, comună care păstrează cu sfințenie tradițiile strămoșești.

Galerie foto Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț:

Din nicio prezentare a județului nu poate lipsi falnicul Ceahlău, cu aureola sa de munte sfânt, considerat în trecut de către daci, sălaş al zeului Zamolxis și locul unde s-au nevoit numeroși sihaștri, de-a lungul istoriei. Singurul munte sfânt din țară și al doilea din lumea creștină, după Athos, Masivul Ceahlău asemănat și cu un muzeu în aer liber, are aspectul de fortăreaţă naturală care impresionează prin măreţia şi armonia sa. Stâncile sale cu forme ciudate ce se ridică semeţ peste prăpăstii ascund legende și povești, iar turiștii sunt de fiecare dată cuceriți de zările albastre, de coamele muntoase, de văile șerpuitoare sau de Lacul Izvorul Muntelui care se zărește și din vârful muntelui. Iarna, muntele este de-a dreptul fermecător.

Galerie foto- Foto Club Neamt:

Galerie foto Consiliul Județean Neamț:

Întorcându-ne la frumusețea și valorile locale, călătoria virtuală i-a purtat pe turiști prin comuna Piatra Șoimului cu două situri arheologice – situl de pe dealul Horodiștea-Calu (lângă satul Piatra Șoimului) și situl din strada Deleni a satului Negulești. Alte două obiective, clasate ca monumente de arhitectură, merită vizitate: ansamblul de case de lemn (secolele al XVIII-lea și al XIX-lea) din satul Negulești și biserica de lemn „Sfântul Ioan Bogoslov” (1792) din satul Piatra Șoimului.

Sursă foto, Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț:

Din seria de valori ale Neamțului promovate de Ministerul Culturii nu putea lipsi nici „Ținutul Zimbrului”, singurul loc din România ce se află în „Top 100 Destinaţii Sustenabile la Nivel Mondial”. Astfel, turiștii care își doresc să meargă pe urmele celui mai mare erbivor din Europa, aici, în Neamț pot porni într-o aventură Bison Safari.

Galerie foto, Consiliul Județean Neamț:

 Păstrătoare de obiceiuri populare, satele tradiționale din Neamț sunt pitorești, sunt acele locuri unde s-a născut veșnicia, unde timpul parcă a stat pe loc.

În comuna Pipirig, turiștii pot vizita ansamblul bisericii „Sfântul Nicolae” (secolele al XIX-lea–al XX-lea), clasat ca monument de arhitectură sau pot face un popas la Brânzăria lui David Creangă (secolul al XIX-lea) din satul Dolhești.

 

 

Și Comuna Grințieș este o altă locație unde unde oamenii păstrează cu sfințenie tradițiile. Astfel comuna este renumită pentru „Banda lui Bujor” care practică obiceiurile în Ajun de Anul Nou și în ziua de Sfântul Vasile, obiceiuri menționate până și în scrierile lui Alecsandri, Russo, Rosetti, Kogălniceanu şi Asachi. Aici, turiștii pot vizita și un obiectiv inclus în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monument de interes local: biserica de lemn „Duminica Tuturor”

Galerie foto- Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț:

 Un alt obiectiv pe care reprezentanții Ministerului Culturii l-au făcut cunoscut în postările lor, care farmecă pe turiști și mai ales pe toți cei pasionați de fotografie și imagini inedite este Lacul Cuejdel din Neamț.

Bine ascuns în Munții Stânișoarei, denumit și Lacul Crucii datorită formei sale, Cuejdel este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România și fără îndoială unul dintre cele mai spectaculoase. Frumusețea peisajului sălbatic este subliniată parcă de luciul de apă străpuns de trunchiuri de copac și înconjurat din toate părţile de pădure, cu o floră şi o faună specifice zonei.

Galerie foto, Consiliul Județean Neamț:

 

Călătoria virtuală, de promovare a locurilor frumoase din Neamț a continuat cu expunerea de imagini și informații cu referire la Mănăstirea Agapia, pictată de Nicolae Grigorescu, la doar 20 ani și una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România.

 

 

 

Ultima oprire în călătoria virtuală prin județul Neamț a fost Casa memorială „Mihail Sadoveanu” situată în comuna Vânători-Neamţ, pe Dealul Vovidenia, în imediata vecinătate a Schitului Vovidenia, la 1 km de Mănăstirea Neamţ.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • maillot tolisso a spus:

    Exceptional post however , I was wanting to know if
    you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if
    you could elaborate a little bit more. Thanks! maillot tolisso HermanStr
    fotballdrakter
    WORJulia

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.