Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Biserici, Cetăți și conace, Circuite turistice, Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Evenimente, Mănăstiri, Muzee, Obiective turistice, Parcul Natural Vânători Neamț, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică, Rute culturale, Schituri
, , , , ,

O nouă oportunitate în promovarea Neamțului dincolo de granițele țării

22 April 2021 0 Comentarii

 

Ruta EDEN din România a fost recunoscută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ca rută cultural-turistică națională.

 

 

Județul Neamț, inclus în Ruta Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN) din România

Galerie foto:

Neamț: locul 4, turismul şi patrimoniul local intangibil

În rândul Destinațiilor Europene de Excelență, Neamțul este recunoscut pentru numeroasele mănăstiri, importante datorită arhitecturii deosebite și legăturii cu momente importante din istoria zonei, și muzeele și casele memoriale ale scriitorilor români (casa memorială Ion Creangă impresionează datorită conservării arhitecturii rurale tradiționale din secolul al XIX-lea).

Galerie foto:

Dintre mănăstiri, nu putem să nu o amintim pe cea mai veche, Mănăstirea Neamț, supranumită și „Ierusalimul Ortodoxiei Române din Moldova” din secolul al XIV-lea, apoi Secu, Sihăstria, Agapia (toate trei construite în secolul al XVII-lea, dar modificate mai târziu) și Văratec (secolul al XVIII-lea).

 

Obiceiurile tradiționale și folclorul (în special muzică, costume și dansuri) sunt cel mai bine reprezentate la Târpești, unde se produc măști cu o mare valoare artistică. La toate acestea se adaugă Cetatea Medievală Neamț, menționată pentru prima dată în secolul al XIV lea, fiind și una dintre cele mai renumite atracții istorice din România.

Galerie foto:

Cetatea Neamț:

La Piatra Neamț, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, se află cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din sud-estul Europei. Aici sunt expuse obiecte tridimensionale şi materiale fotodocumentare, aparţinând tuturor fazelor şi etapelor de evoluţie ale civilizaţiei Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, de pe întregul său areal.

Galerie foto:

 

Neamț: locul 4, turismul și gastronomia locală

Gastronomia din Neamț impresionează prin varietatea şi bogaţia de gusturi şi arome

Galerie foto:

 Vara te poţi răcori cu sirop din muguri de brad, culeși din pădurile de conifere ale zonei, şi poţi să te delectezi cu un hârzob de păstrăv delicios savurat împreună cu un pahar de vin. Brânzeturile preparate la stânele din munte sunt de asemenea foarte gustoase. O ţuică bună sau o vişinată aromată sunt aperitive deosebite pentru o masă bogată.

De sărbători, preparatele tradiționale sunt la rang de cinste.  Sarmale, aperitive vânătoreşti sau din porc, chişcă sau cârnaţi, răcituri, tochitură moldovenească din carne de porc, mămăliguță, ou, telemea de oaie și carnați, se găsesc din belşug la Neamţ. Ciorbele preparate cu borș sunt de asemenea deosebite.

În Neamț, turiștii sunt impresionați de locurile frumoase şi oamenii de treabă, cu simţul umorului, simpli în vorbă şi în port. Gospodinele pregătesc rețete tradiționale precum delicioasele plăcinte poale-n brâu umplute cu brânză dulce sau sărată, alivenci moldoveneşti sau învârtite.

Galerie foto:

 

Iubitorii de ciclism găsesc în Neamț o tentantă și generoasă ofertă de trasee pentru plimbări sau competiții Mountain Bike. Peisajele de-a lungul acestor trasee sunt fascinante prin frumusețea și pitorescul lor, pe marginea lacurilor sau a râurilor, pe drumuri forestiere sau pe cărări montane.

Galerie foto:

Neamț: locul 3, turismul şi ariile protejate – Parcul Natural Vânători 

Este singurul loc din Europa unde zimbrul poate fi văzut, în aceeași zonă, în captivitate, în condiții de cvasi-libertate și libertate. Începând cu anul 2012, mai multe exemplare trăiesc libere în zona împădurită a parcului, fiind monitorizați prin radio și GPS. Administrația parcului a dezvoltat un program de safari care permite turiștilor să întâlnească zimbri în habitatul lor natural. Există de asemenea un muzeu al zimbrului la Centrul de Vizitare și două trasee dedicate zimbrului european în zona împrejmuită din apropierea de Centrului de Vizitare.

Galerie foto:

https://www.tinutulzimbrului.ro/

http://vanatoripark.ro/

Zona parcului este de asemenea renumită pentru numeroasele mănăstiri și schituri ortodoxe. Există aproape 40 de biserici, schituri și mănăstiri din care 16 sunt renumite la nivel național.

Galerie foto:

În ceea ce privește semnificația culturală, poeți, romancieri și pictori celebri au trăit și au creat în această regiune splendidă, lăsând opere memorabile pentru eternitate: Eminescu, Vlahuță, Sadoveanu, Creangă, Grigorescu.

Mai multe informații găsiți aici: Ruta EDEN din România și Proiectul EDEN

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.