Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Festivalul „Lada cu zestre”, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică
, , ,

Weekend de tradiții la Piatra Neamț

20 May 2021 0 Comentarii

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, 21-23 mai 2021

După anul 2020 care a întrerupt șirul evenimentelor cu tradiție din cauza pandemiei, Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” se va desfășura în acest weekend la Piatra Neamț.

 

Ce găsesc vizitatorii la festival, chiar în centrul orașului de la poalele Pietricicăi?

O diversitate de produse consacrate și lucruri noi, realizate însă în spiritul tradiţiei, la care meșterii populari au muncit în toată această perioadă de absență a târgurilor și evenimentelor de acest gen.

Vor fi prezenţi creatori mai ales din Moldova, care vor ilustra principalele domenii ale artei populare. Obiecte precum strachina, ulciorul sau oala, reprezentând domeniul ceramicii, unul dintre cele mai vechi artefacte, vor fi aduse la târg de olari cunoscuți din toată țara, iar cei prezenți la eveniment vor avea surpriza să admire și chiar să achiziționeze personajele lui Creangă, modelate dintr-un „bulgăre de humă”.

Tot la târg, vizitatorii vor avea ocazia să descopere obiecte tradiționale autentice din material textil pentru decor de interior sau piese de port popular lucrate cu migală şi talent în războiul de ţesut şi brodate îndelung cu acul.

Și obiectele din lemn vor fi prezente la eveniment, lemnul fiind mai întâi unealtă şi armă, apoi casă, biserică, blid, mobilier, operă de artă. Fibra lemnului și cromatica lui au fost puse în valoare de mâinile pricepute ale ţăranului, care au încrustat sori, pomi, flori, cruci, torsade.

Și podoabele cu pietre sau vestitele măsti din Neamț realizate din materiale tradiţionale, blană, cârpe, câlţi, pene și folosite pentru alungarea duhurilor rele, vor fi de asemenea aduse la târg spre amuzamentul privitorilor.

Icoanele pe sticlă sau ouăle încondeiate au depăşit semnificaţia pascală sunt întotdeauna repere ale artei tradiţionale din Moldova.

Galerie foto, arhivă 2018:

Şi în acest an se va acorda Premiul „Neculai Popa” pentru artă populară autentică, în urma aprecierilor făcute de specialiştii Complexului Muzeal Naţional Neamţ.

Meșterii populari vestiți pentru talentul și priceperea lor și veniți de peste tot din țară își așteaptă cu dor și nerăbdare publicul iubitor de obiecte tradiționale autentice, iar organizatorii Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre” – ediţia a XV-a, Consiliul Judeţean Neamţ şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ, vă invită în zilele 21-23 mai să vizitați expoziția pe strada Ştefan cel Mare, în faţa Parcului Tineretului și să aveți un weekend înfrumusețat de tradiții și artă populară!

Coordonator festival,

Muzeograf Florentina Buzenschi

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.