Home » Alte evenimente
, , , , ,

31 de ani de relații bilaterale România-Coreea sărbătoriți la Biblioteca Județeană

10 June 2021 0 Comentarii

* Oaspetele de seamă a fost Excelența Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul  Republicii Coreea în România

 Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, sub patronajul Consiliul Județean Neamț și în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, a sărbătorit 31 de ani de relații bilaterale România-Coreea, marți, 8 iunie 2021, de la ora 12:00, în Sala Cupola.

Au susținut alocuțiuni prof. Mihaela Mereuță, manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Excelența Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul  Republicii Coreea în România, Excelența Sa Domnul Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Coreea.

Evenimentul a prilejuit vernisarea unei expoziții de fotografii reprezentative pentru cei 31 de ani de relații bilaterale ale celor două state, precum și ceremonia unei donații de carte din partea Ambasadei Republicii Coreea în România către bibliotecă. Astfel, în patrimoniul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț au intrat 70 de fotografii înrămate și 71 de cărți, reviste și DVD-uri.

Prof. drd. Adrian Stroici, de la Liceul de Arte ,,Victor Brauner“ Piatra-Neamț, a susținut un moment muzical la pian, oferind oaspeților o mare surpriză: Arirang, cel mai cunoscut cântec coreean.

„Un pas important pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu Biblioteca Județeană“

„Suntem onorați să aniversăm astăzi la Piatra-Neamț, la Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» Neamț,  31 de ani de relații bilaterale România-Coreea și să deschidem seria dialogurilor culturale, prin prezența ES Domnul Ambasador Kim Yong Ho și a doamnei Ambasador Kim Sung Hee, precum și a  Domnului LEE Hyung Keun – cercetător politic și a domnișoarei YU Hyejeong – cercetător economic. De asemenea, salutăm prezența E.S. Domnul Valeriu Arteni, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Vietnam, Republica Coreea și Pakistan, și a Doamnei Ambasador Maria Arteni, cărora le mulțumim în mod deosebit pentru organizarea acestui eveniment.

Cu acest prilej, în cadrul bibliotecii județene este prezentă o expoziție de fotografie ce surprinde momente importante din istoria colaborării diplomatice dintre cele două state, precum și aspecte turistice și culturale relevante pentru Republica Coreea.

În cadrul acestui eveniment, va avea loc și o ceremonie de donare de carte către bibliotecă, publicații care vor îmbogăți patrimoniul cultural al colecțiilor de noastre. Sunt titluri reprezentative din literatura coreeană, cărți pentru învățarea limbii coreene, lucrări de referință despre patrimonial cultural coreean, documente ce vor sta la dispoziția utilizatorilor la Filiala Carte Străină din cadrul bibliotecii noastre.

Diversificarea colecțiilor, dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, conectarea bibliotecii prin tehnologie la resurse educaționale și informaționale au transformat astăzi bibliotecile publice în adevărate centre de dezvoltare comunitară.

Biblioteca Județeană a manifestat un interes constant după anul 1990 pentru cunoașterea și promovarea valorilor culturii și civilizației universale, concretizat de-a lungul timpului în proiecte și parteneriate culturale ce au avut ca rezultat dezvoltarea serviciilor de bibliotecă în domenii diverse: alfabetizare digitală, digitizare, învățarea limbilor străine, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural național, precum și în cel al educației adulților, antreprenoriatului și cetățeniei active.

Biblioteca reprezintă un centru cultural comunitar important ce deschide orizontul dezvoltării intelectuale,  susține educația permanentă și încurajează explorarea tuturor posibilităților devenirii umane în actualul context informațional, tehnologic și cultural.

Suntem deosebit de impresionați de existența în cadrul Universității de limbi străine din Hankuk a Facultății de limbă și civilizație română, și de aceea ne propunem să inițiem un parteneriat durabil cu o bibliotecă din Republica Coreea, pentru susținerea dialogului și a schimburilor culturale.

Suntem convinși că, începutul acestei colaborări  culturale cu Ambasada Republicii Coreea  reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu Biblioteca Județeană, iar această primă donație de carte în limba coreeană deschide calea colaborării pentru cunoașterea și promovarea valorilor culturii și civilizației coreene și la Piatra Neamț“, a subliniat, în alocuțiune, prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

„Vă adresez mulțumiri întrucât contribuiți la îmbogățirea patrimoniului colecțiilor de carte străină“

„Suntem extrem de încântați de vizita de lucru în județul nostru a Excelenței Sale, Domnul Kim Yong Ho, ambasador al Republicii Coreea. Cordiale salutări și Excelenței Sale, domnul ambasador Valeriu Arteni, originar din județul Neamț, care mulți ani a reprezentat înalta diplomație a României în Coreea.

Întâlnirea din cadrul Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu», instituție care beneficiază de finanțare de la Consiliul Județean Neamț, are loc în contextul Acordului de colaborare culturală încheiat între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea, în 1991. În baza acestui acord se derulează diverse activități culturale și astăzi participăm la două dintre ele: o expoziție cu fotografii realizate în Coreea de Sud și o donație de carte, un dar special oferit de Excelența Sa, Domnul Ambasador, către cea mai importantă instituție de cultură din județul Neamț.

Expoziția de fotografie are loc sub auspiciile celei de a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice între Republica Coreea și țara noastră, dar din cauza pandemiei a fost amânată până acum, suprapunându-se cu a 31-a aniversare.

În numele tuturor beneficiarilor serviciilor Bibliotecii Județene, vă adresez mulțumiri întrucât contribuiți la îmbogățirea patrimoniului colecțiilor de carte străină, punând la dispoziția cititorilor opere reprezentative din cultura coreeană. De asemenea, vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care ne-o oferiți, aceea de a ne bucura de o vizită virtuală în Coreea de Sud, prin intermediul expoziției de fotografie.

Felicitări gazdelor noastre pentru organizarea acestei întâlniri, mulțumesc tuturor participanților care astăzi ne sunt alături și vă rog să acceptați, Domnule Ambasador, expresia înaltei mele considerații!“, a spus, în alocuțiunea sa, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

„Sper ca toți vizitatorii bibliotecii să fie atrași de Coreea în număr cât mai mare“

„Sunt încântat să vizitez Biblioteca Județeană «Gheorghe Teodorescu Kirileanu» astăzi.

În special, vă mulțumesc mult că ne oferiți ocazia să ne reamintim relația de cooperare dintre Republica Coreea și România, dar și să vă prezentăm multe cărți și fotografii care arată diverse aspecte din Republica Coreea. Cu acest prilej, aș vrea să transmit mulțumiri domnului ambasador Arteni pentru sprijinul oferit în organizarea acestei expoziții.

Relațiile diplomatice dintre Republica Coreea și România au împlinit 30 de ani de la înființare anul trecut, în 2020. În 30 de ani, cele două țări au dezvoltat o relație apropiată în diverse domenii, de exemplu în politică, economie, cultură etc. În plus, din anul 2008, Republica Coreea este singura țară la rang de partener strategic al României din zona Asiei.

Exact după încheierea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, în prima jumătate a anilor ‘90, firma reprezentativă coreeană Daewoo a construit și a coordonat șantierul naval din Constanța. Și astăzi, multe firme coreene mari sau mici, doresc să investească și să intre pe piața din România, considerată o bijuterie din Estul Europei. În timp, relația economică dintre cele două țări s-a dezvoltat mult în perioada recentă pe fondul pandemiei de COVID-19. Deși a existat o scădere economică la nivel mondial, volumul comercial dintre cele două țări chiar a crescut cu 1,9% anul trecut. (…)

Sunt de părere că prin vizita noastră de astăzi la Biblioteca «G.T. Kirileanu», împreună cu donația de cărți și expoziția de fotografie, punem piatra de temelie pentru intensificarea schimburilor reciproce și a cooperării.

În principal, fotografiile sunt împărțite în două părți, una arată momentele istorice din punctul de vedere al relației diplomatice româno-coreene, iar cealaltă arată dinamismul și frumusețea Coreei. În plus, sunt câteva poze făcute de Ambasadă la diverse evenimente culturale împreună cu cetățenii români. Mai departe, sunt fotografii care sărbătoresc relația de înfrățire dintre Cluj-Napoca și orașul Suwon din Coreea, sperând să se organizeze o relație de cooperare între județul Neamț și un guvern local din Republica Coreea în curând, asemănătoare cu înfrățirea dintre celor două orașe. Adevăratul parteneriat se realizează prin comunicare și schimburi la nivel de oameni; în acest sens, sper ca această expoziție să fie o bună ocazie pentru o mai bună înțelegere a cetățenilor români din județul Neamț în ceea ce privește Republica Coreea.

În același timp, Ambasada a pregătit mai multe tipuri de cărți, de la cultură, istorie, la ficțiune, poezii, literatură pentru copii etc. Sper ca toți vizitatorii bibliotecii, indiferent de vârstă, să fie atrași de Coreea în număr cât mai mare. Am convingerea că cetățenii celor două țări se vor apropia mai mult prin intermediul cărților, iar relațiile bilaterale, de asemenea, se vor aprofunda astfel.

În încheiere, mulțumesc încă o dată tuturor celor care participă astăzi la acest eveniment de donație de carte și expoziție de fotografie. Vă mulțumesc!“, a spus Excelența Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul  Republicii Coreea în România.

„Mă mândresc cu realizarea parteneriatului strategic în timpul mandatului meu“

„Este un privilegiu să îl avem astăzi aici pe domnul ambasador al Republicii Coreea, singurul partener strategic al României în Asia-Pacific, la invitația domnului președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Mai întâi aș dori să punctez un lucru extrem de important. Republica Coreea și România au stabilit relații diplomatice în urmă cu 31 de ani. În ciuda cifrei mai puțin impresionante comparativ cu aniversările care depășesc centenarul, cu alte state, relația cu Republica Coreea este una calitativă și specială. Republica Coreea este un partener de nădejde al României, este prima țară importantă care, după Revoluția din 1989, a venit într-o Românie încă neașezată, încă expusă la numeroase riscuri, din perspectiva investitorilor străini. A venit cu o deschidere pe care nu o puteți imagina. Noi, cei care trăim în laboratoarele politicii externe, le cunoaștem un pic mai bine.

O constantă a activității mele în Coreea a fost promovarea județului Neamț, pe lângă relațiile diplomatice dintre cele două țări – și mă mândresc cu realizarea parteneriatului strategic în timpul mandatului meu. Nu am uitat niciodată de unde am plecat și lucrez în continuare la alte numeroase proiecte de colaborare și înfrățire“, a precizat Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Republica Coreea.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.