Home » Alte evenimente
, , ,

Expoziție de pictură Ana Ranete, la Biblioteca Județeană

19 October 2021 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Asociația Culturală R.A.D.A., organizează, între 20 octombrie și 5 noiembrie 2021, expoziția de pictură „Dincolo de valuri, ferestre luminează“ a plasticienei Ana Ranete.

Despre creațiile artistei va vorbi preotul poet Dorin Ploscaru. Vernisajul este programat joi, 21 octombrie, cu începere de la ora 12:00, în Sala Cupola.

Originară din județul Neamț, Ana Ranete a mai expus pe simezele Bibliotecii Județene în 2019, lucrările sale fiind reunite atunci sub titlul „Aripi“.

Născută la Izvorul Alb (județul Neamț), în 1959, Ana Ranete este absolventă a Universității Politehnice București. Urmează cursuri de grafică și pictură în atelierele de ceramică din Capitală.

Este membră a Asociației Artiștilor Plastici București și a Asociației Artiștilor Plastici Feroviari din România, precum și a Comunității de Artă „Vreausăpictez“ și a Uniunii Creatorilor Profesioniști.

Are în portofoliu expoziții personale la Sala Foaier a Cercului Militar Național (octombrie 2013), la Hanul Negustorilor (București, februarie 2014), Mediateca „George Enescu“ la Biblioteca Metropolitană București (septembrie 2015), la Centrul Cultural „Mihai Eminescu“ București (octombrie 2018) și „Tour D’art“, Turda (decembrie, 2018). De asemenea, are o participare la Bienala Internațională de Arte, Taranto (Italia, mai 2017).

Începând cu anul 2002, participă la expoziții colective și de grup ale Asociației Artiștilor Plastici București la Galeria Herăstrău, din Parcul Cișmigiu, Sala Rondă a Cercului Militar Național. Alte expoziții de grup la care a participat sunt cea în cadrul Galeriei de Arte „Dialog Vizual“ al Primăriei Sectorului 2 București, cea din cadrul Galeriei A.A.P. București din Strada Pop de Băsești și cea de la Casa de Cultură „Friedrich Schiller“ din București, la Sala Brâncuși (Palatul Parlamentului), la Ateneul Român, la Salonul Național al Artelor, Constanța.

A mai expus la Iași, la Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu“ (în cadrul Conferinței Internaționale a Femeilor Române), la Sinaia („Summer Art Salon“, expoziție organizată de Comunitatea de Artă „Vreausăpictez“), la Câmpulung Muscel, Balcic și Giurgiu.

În palmaresul personal se regăsesc o serie de premii cucerite la concursurile din țară: Premiul II la Concursul UNIVERS XXL, ediția I (2012), Premiul II la Concursul de pictură marină „Dimitrie Știubei“ (august 2015), Premiul II la Concursul de pictură și grafică București (decembrie 2015), Premiul III la Concursul de pictură marină „Enescu și marea“, la Ateneul Român, (decembrie 2016).

Referințe critice

 Peisajele Anei Ranete sunt învăluite de poezie, fiind imagini ale unei naturi ideale. Ele ivită în amintirile sale sau sunt surprinse în plein-air. Eclerajele diurne ori momentele diferite ale zilei, sugerate prin rafinate tente de închisuri și deschisuri, sunt aspirații și totodată principii de evidențiere ale unor valorări plastice în funcție de seducția și disponibilitățile sugerate de realitate“ – Ana Amelia Dincă, critic de artă.

Pictează firesc, de parcă ar cânta. Pictura face parte din ea, din mâinile și degetele ei. Iubește cu patimă această artă trimisă de zei să ne însenineze viețile nouă, tuturor. Artista plastică Ana Ranete pictează cu apă din fântână, aripi de fluture, gene de zână și petale de flori. Liniile au o sensibilitate aparte, vorbesc despre anotimpuri, dragoste, credință, basme și viață. Lucrările domniei sale izvorăsc o lumină dulce, vie, care vine din sufletul tabloului“ – Dana Fodor Mateescu, jurnalist.

În tablouri ca Primăvară violet, ori Fulg de nea, Ana Ranete explorează, cu succes, universul balerinelor, atât de generos în ipostaze extrem de picturale, cum o demonstrează numeroși artiști din artele vizuale de pe continentul european. Alte tablouri, care poartă titluri edificatoare ca Magnolie sau Scaieți, se opresc la lumea vegetală și ea cu foarte multe oferte, pentru un spirit iscoditor, cum este Ana Ranete. Așteptăm cu un interes neformal, expozițiile sale, care, cu siguranță, vor fi un succes pentru public, critică și colecționari“ – Aristotel Bunescu, „Opinia Națională“.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.