Home » .: Promovare Turistică :., Lacuri în județul Neamț, Obiective turistice, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică
, ,

Toamnă în Neamț, partea a II- a

29 October 2021 0 Comentarii

Lacul Cuejdel în culorile toamnei

O serie de imagini de toamnă, surprinse în cea mai fotogenică locație din Neamț, te poartă într-o lume de basm!

Foto credit: Felicia ARON

 

Bine ascuns în Munții Stânișoarei, denumit și Lacul Crucii, Cuejdelul, situat în comuna Gârcina, a fost declarat în 2004 Rezervație naturală, fiind totodată și unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din țară.

Foto credit: Iulian RADU

Pitorescul și spectaculosul lac Cuejdel, poate cel mai „fotogenic” peisaj dintre toate ale Neamţului, are aspectul unei păduri înecate cu numeroase trunchiuri care străpung luciul apei.

Foto credit: Claudiu OROS

Înconjurat din toate părţile de pădure, Cuejdelul este o oază impresionantă de sălbăticie, oferind trecătorilor peisaje incredibile și schimbătoare, nu numai cromatic, de la un anotimp la altul, ci și de la un moment la altul al aceleiaşi zile.

Foto credit: Alex JITARU 

 

Scurtă istorie a locului

„Unul dintre cele mai frumoase locuri din Neamț, încă nedescoperit de toată lumea astfel încât să devină „bătut“ și cutreierat, asemenea multor altora din județ, este Lacul Cuejdel. De o frumusețe cutremurătoare, ancorat într-o natură aproape virgină, Lacul Cuejdel a crescut precum un copil ajuns acum la maturitate. Conform constatărilor specialiștilor vremii, în 1978 au început surpări și alunecări la baza Culmii Munticelu, pe cursul pârâului Cuejdel. Cutremurul din 1990 avea să îi dea un nou zvâc pământului ce nu se înțepenise, astfel că un an mai târziu s-a produs o alunecare masivă, care avea să devină stăvilar pentru noul lac, fiind blocată toată apa într-o vale. (…)

E liniște la Cuejdel! E o întâlnire cu natura precum cea cu icoanele de pe ușile împărătești din fața sfântului altar. Aproape că nu îți găsești cuvintele, nu știi ce să spui de uimire! Frumos! Desăvârșit! Lacul e o pădure scufundată, ce străpunge luciul apei cu trunchiuri înnegrite de timp, ce se ițesc către cer. (…)

Rezervația Naturală Lacul Cuejdel este arie protejată de interes național, constituită conform HG 2151/2004 și Legii nr. 462/2001 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și fainei sălbatice. Sunt interzise pescuitul, îmbăierea în lac, hrănirea animalelor sălbatice, deranjarea păsărilor și a cuiburilor”, documentare realizată de Teodora BALINT pentru revista Coolt Neamt a Centrului pentru Cultură și Arte “CARMEN SAECULARE” Neamț.

Întregul articol aici:

https://cooltneamt.ro/turist-prin-neamt-lacul-crucii-de-la-neamt/

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.