Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Cetăți și conace, Circuite turistice, Evenimente, Mănăstiri, Meșteri populari, Obiective turistice, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică, Sate nemțene
, , , , ,

Dezvoltare în ecoturismul nemțean

17 November 2021 0 Comentarii

 

Una dintre cele 10 destinații ecoturistice din România și singura din țară inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile, este la Neamț, celebrul Ținutul Zimbrului, care se menține, pentru al V-lea an consecutiv, în acest top exclusivist din întreaga lume.

 

Aici veți descoperi repere importante ale destinației, precum Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă, de aprox 11.500 ha, înființată în anul 1968, unde, pe lângă zimbri, mai pot fi observate și alte specii de animale ca cerbii carpatini, lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, lupi și urși.

Ținutul vă oferă totodată posibilitatea să porniți într-un safari, supravegheați de un ranger, să vizitezi, la Văratec, cea mai mare așezare monahală de măicuțe din țară sau să vă bucurați de picturile celebrului artist Nicolae Grigorescu la Mănăstirea Agapia, poate cea mai mare și importantă lucrare a marelui pictor. De asemenea, aici pătrundeți în „pădurea de argint” și „codrii de aramă”, locații de un farmec aparte care au inspirat poeți și scriitori celebri.

Despre toate acestea s-a scris mult și seria de scrieri continuă, așa cum veți descoperi și în articolul de mai jos care vă aduce în atenție și celelalte obiective din zonă, renumite în țară și peste hotare: Casa îngrăgitului povestitor Ion Creangă, Cetatea Neamț, cu istoria sa zbuciumată, dar și Mănăstirea Neamț, cea mai veche din Moldova, având o bibliotecă impresionantă ce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi care număra, chiar din anul 1862, peste 12.000 de volume, mărturii despre importante fapte istorice, teologice, culturale şi artistice medievale.

O călătorie pentru suflet în Ținutul Zimbrului

Și tinerii din Ținutul Zimbrului sunt activi și se implică în promovarea destinației și pentru o actualizare cât mai eficientă și corectă a strategiei sale de dezvoltare. Astfel, întreaga comunitate locală își propune să răspundă cât mai bine nevoilor și dorințelor turiștilor. De curând, elevi ai Colegiului Național Ștefan cel Mare din Târgu Neamț au monitorizat, împreună cu primăria, punctele tari și slabe ale destinației, dar și profilul turiștilor care aleg să viziteze zona.

Activitatea a fost posibilă cu sprijinul financiar și logistic al partenerilor strategici Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány, Romanian-American Foundation și Asociația de Ecoturism din România.

În toamna aceasta, un frumos reportaj difuzat de TrinitasTV a vorbit tot despre farmecul acestui ținut și vizita memorabilă la casa muzeu a meșterului popular Vasile Găman, creator emblematic din Neamț, ce a sculptat în lemn dragostea de patrie, având obiecte de artă expuse în muzee din întreaga țară, un român autentic cum rar mai întâlnim:

https://www.facebook.com/trinitastv/videos/449064753319459

Luna trecută, Gala de Ecoturism în Ținutul Zimbrului a avut rolul de a aprecia și de a recunoaște implicarea comunității locale, a fiecărui producător, afacere mică sau mai mare, a meșterilor populari, a autorităților locale, a instituțiilor sau organizațiilor culturale, educaționale, turistice, a tuturor care și-au adus aportul în dezvoltarea sustenabilă a destinației de ecoturism. Toate aceste eforturi se văd în rezultate și în tot ceea ce reprezintă aceste locuri minunate, obiective culturale, istorice, spirituale, evenimente, experiențe, natură, viață sălbatică, arii protejate și, poate în cel mai important aspect, în calitatea și frumusețea oamenilor de pe aceste meleaguri. Asemenea locurilor ce rămân în memoria turiștilor care le descoperă, tot așa oamenii de aici, nemțenii, în general, au capacitatea să cucerească inimile celor care le trec pragul, cu bunătatea, carisma și căldura lor sufletească.

Galerie foto:

 

Zona Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt este specială și a fost inclusă pe lista indicativă pentru patrimoniul UNESCO al României. Un reportaj realizat de Irina Păcurariu la TVR1 ne prezintă Peisajul cultural monahal Vânători – Neamţ:

https://www.youtube.com/watch?v=feW4bZGMKGQ

Alte imagini din Ținutul Zimbrului:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.