Home » .: Promovare Turistică :., Biserici, Circuite turistice, Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Evenimente, Obiective turistice, Promovare Turistică, Rute culturale, Sate nemțene
, , , ,

„Ruta bisericilor din lemn”, premiată la nivel internațional, include și frumoasele comori sătești din Neamț

24 November 2021 0 Comentarii

Biserica „Schimbarea la Faţă”, Văleni – Piatra Neamţ  Călătoria pe Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova te poartă în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și evenimente culturale. Practic, pe această rută, pornești într-un amplu proces de descoperire a esenței spiritului comunitar, a creativității sale artistice și, de ce nu, a propriei ființe.

Astfel, de-a lungul întregii rute, pe suprafața a 16 județe din țara noastră și 3 raioane de peste Prut, turiștii descoperă tradiții străvechi care spun povestea geniului popular și al unității neamului, prin tot ce înseamnă bagajul decorativ, pictural și conceptual al obiectivelor întâlnite.

Pentru toate acestea, recunoașterea internațională a venit în această toamnă prin decernarea locului al II-lea către Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova, în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural, partener fiind și Comisia Europeană pentru Turism.

„Cei care îndrăznesc să o parcurgă în integralitatea sa au posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesul fiecăruia. Toate aceste caracteristici unice i-au adus notorietate, inclusiv pe plan internațional”, precizează reprezentanții MEAT cu privire la experiențele de călătorie oferite de această rută.

Aceasta este și una dintre cele mai importante inițiative de promovare a turismului din ultima perioadă, dezvoltată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în colaborare cu Agenția de Investiții din Republica Moldova.

Decernarea premiilor a avut loc în octombrie la Atena, Grecia, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a conferinței „Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu și Creativitate”.

Ruta, cuprinzând biserici de lemn din județele Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Neamţ, Arad, Mehedinţi, Ialomița, Timiș, Hunedoara, Bistrița Năsăud, Constanța, Argeș, Botoșani, Bilbor, Toplița, Vaslui și din Republica Moldova, rămâne în continuare deschisă pentru autorităţile publice locale şi pentru asociaţiile din domeniul turismului/ culturii care promovează biserici de lemn.

Extinderea acesteia ca rută națională și mai ales internațională este posibilă, datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia.

Ruta, în ansamblul ei, este instrumentul prin care turismul cultural, alături de celelalte forme de turism, vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”- Farcaşa

„Bisericuţele de lemn existente apar în faţa călătorului contemporan ca nişte forme arhitectonice anacronice, venite din trecute vremuri, ca mărturie a unui mod străvechi de viaţă şi de simţire religioasă. Oricine intră într-un astfel de lăcaş rămâne impresionat de mirajul locului (…)

Biserica de lemn, cu dimensiunile ei reduse şi simplitatea unei locuințe obişnuite, a fost una dintre primele forme de „casă a Domnului”, durată, probabil, încă de la începuturile creştinismului. Ea a răspuns necesității spirituale a credincioşilor de a avea un spațiu sacru de adunare a membrilor comunității şi de săvârşire a ritualurilor creştineşti. Biserica a asigurat unitatea dintre oameni şi legătura cu divinitatea, fiind cea mai importantă sursă de iluminare pentru suflet şi învătătură pentru minte.” Dr. Elena FLORESCU, dr. Marina SABADOS, Cornel MIFTODE – Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț, editura C.M.IMAGO, 2012, Piatra Neamț

Comori Sătești – Biserici vechi de lemn din județul NEAMŢ

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.