Home » .: Promovare Turistică :., Obiective turistice, Parcuri și rezervații, Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică
, , , , ,

Neamțul în imagini de colecție

18 February 2022 0 Comentarii

Un prezent continuu al lui N. Teodorescu, strâns în optsprezece volume cu peste șase sute de fotografii din Neamț și alte locuri din Moldova anilor de după 1920, este pus în valoare de un film documentar, de impact, care stârnește emoții.

Acelor timpuri și acelor locuri le dă viață Ioan Clopoțel, într-un fragment video realizat cu vederi din colecția învățătorului, N. Teodorescu, director al Școlii de băieți nr. 4 din Piatra, în anii de după 1920, colecție care a fost donată și care se găsește și este păstrată, în prezent, la Direcția Județeană a Arhivelor Statului.

Cunoscutul fotograf pietrean Ioan Clopoțel aduce în atenția publicului Neamțul și Moldova din acele timpuri într-o memorabilă descriere, cu inserturi de imagini actuale din Piatra Neamț și melodii renumite de altădată, precum și fragmente audio cu texte devenite clasice ale unor autori români.

„Moldova cuprinde tot felul de vederi, vesele, întunecoase, câmpenești, îmbogățite de podoabele naturii, mai are apoi un caracter nelămurit de suavă melancolie, ca parfumul unei flori delicate …” așa începe descrierea Moldovei, îndeosebi a locurilor frumoase din Neamț.

Un documentar care te introduce în atmosfera vremurilor de altădată, cu vederi ale Neamțului și nu numai, realizate de iluștrii fotografi pietreni ai secolului trecut, Braunstein și A. Ditgartz. „Zona Târgu Neamț e reprezentată de fotografii semnate Pascu, proprietar al unui atelier în orașul de sub cetate, iar cea din nordul județului până la Borsec, de lucrări ale lui Georg Heiter, celebru fotograf și dirijor de cor din Reghin, care-și deschisese un al doilea studio la Borsec, stațiune intens frecventată în primii ani ai secolului al XX-lea de către protipendada pietreană.” (Prezentul continuu al lui N Teodorescu, autor film documentar Ioan Clopoțel)

Despre Piatra Neamț

„Între Cozla și Pietricica, care par două străji puse de pază ale orașului, încă din copilăria lumii, se desfășoară Piatra (…)

Străinii cu vază sunt foarte bine primiți, sărbătoriți și, ciudat lucru, cinstiți. Femeilor din Piatra le-a mers vestea pentru frumusețea lor (…)

 

 

Domn între toate măgurele care alcătuiesc în juru-i o strajă de onoare, Ceahlăul măreț, care și-a păstrat de la daci numele de botez, cunoscut abia în câteva colțuri întunecoase ale geografiei moderne, sub numele de muntele Pion, își înalță capul pleșuv către soare și răspândește apoi în juru-i, cu dragoste, bogățiile bătrânelor lui coaste înverzite, până la câmpia înverzită, pe care, dintre toate, o iubește ca pe o fiică mai mare (…)”

 

Descrierea Neamțului reînvie vremuri care s-au pierdut în timp. Trăim într-un prezent care nu mai recunoaște acele timpuri, care păstrează prea puține aspecte comune din secolul trecut, dar care face apel la acesta prin ceva extrem de valoros: mărturiile în imagini ale locurilor din Neamț și Moldova, dintr-un timp, care doar astfel poate rămâne viu în conștiința colectivă, în inima și mintea celor care își mai amintesc, care sunt dornici să descopere istoria, să o exploreze sau a celor care devin nostalgici când văd mărturiile și le aud, care reușesc, prin intermediul lor, să se transpună, în acea lume, cu totul schimbată față de ceea ce este ea astăzi.

Selecție de vederi inserate în clip:

Sunt larg reprezentate mai toate localitățile județului Neamț în vederi de ansamblu sau clădiri reprezentative: Piatra Neamț, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov, Tazlău, Buhuși, Tarcău; sunt, de asemenea, prezentate fotografii din locurile de vilegiatură ale începutului de secol XX: Bălțătești, Oglinzi, Durău, Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Tulgheș, Borsec; mânăstirile toate și majoritatea schiturilor sunt plasate la loc de cinste.

 

Vederi din anul 1920, arată una din principalele îndeletniciri ale nemțenilor de atunci, o industrie reprezentativă a zonei, un reper economic la acea data: exploatarea lemnului.

 

 

 

Laitmotivul documentarului este gara, făcând referire la trecerea timpului, la granița dintre trecut, prezent și viitor, iar curgerea fluidă a poveștii Neamțului, a unui mic crâmpei din tabloul acelor vremuri poate fi asemănată, în accepțiune metaforică, cursului Bistriței, bătrânul râu care poartă pe albia sa poveștile locurilor petrecute de-a lungul istoriei.

 

„Filmul este un omagiu adus colecționarilor, acei pietreni care și-au dedicat timp prețios, energie și pricepere pentru a aduna la un loc mărturii despre vremurile pe care le-au trăit. Postarea documentarului eseu își propune să celebreze inițiativa de acum un veac a distinsului intelectual al locului N. Teodorescu, astăzi uitat. Am dori ca demersul nostru, cam târziu, ce-i drept, să fie primul pas spre dreapta recunoaștere a importanței gestului său”, menționează chiar autorul filmului documentar, Ioan Clopoțel.

Mai jos găsiți și varianta prescurtată a filmului documentar:

Galerie de imagini cu Neamțul zilelor noastre din arhiva Consiliului Județean Neamț

Piatra Neamț

Gara din Piatra Neamț

Masivul Ceahlău

Alte imagini din Neamț

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.