Home » Alte evenimente

Lansarea Revistei de Studii Românești „Glose“, la Biblioteca Județeană

3 March 2022 0 Comentarii

Biblioteca Județeana „G.T. Kirileanu“ Neamț a fost gazda lansării numărului 5-6 al Revistei de Studii Românești „Glose“, editată de Memorialul Ipotești, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“, miercuri, 2 martie 2022, de la ora 12:30, în Sala Cupola.

Invitați speciali au fost conf. univ. dr. Ala Sainenco – managerul Memorialului Ipotești, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“ și dr. Lucia Țurcanu – cercetător, care, alături de revistă, au adus și o donație de carte din „Colecția Ipotești“. La eveniment au participat elevi și cadre didactice de la Liceul Economic ,,Alexandru Ioan Cuza“, Colegiul Național de Informatică și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra-Neamț.

„Colaborarea dintre Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» Neamț și Memorialul Ipotești, Centrul Național de studii «Mihai Eminescu» Botoșani a devenit o tradiție, concretizat deja în găzduirea mai multor expoziții itinerante realizate de centrul eminescian: «Poeți contemporani cu Eminescu», în perioada 25 mai – 25 septembrie 2021; «Serbarea de la Putna – 150», în perioada 22 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022; «Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – OPUS PRIMUM» și «Ilustratori ai operei eminesciene, din ediții Eminescu». De altfel, această din urmă expoziție se mai află încă în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, de unde i-a întâmpinat pe toți participanții“, a declarat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

După cum a precizat conf. univ. dr. Ala Sainenco – managerul Memorialului Ipotești, Revista de Studii Românești „Glose“ și-a propus, din primul an al apariției, să publice studii și cercetări, puncte de vedere, materiale ale unor simpozioane sau dezbateri etc., acordând o atenție specială studiilor eminesciene pentru a sprijini crearea unei ștafete între generațiile de interpreți ai operei eminesciene.

„O altă zonă de interes a vizat și vizează în continuare analiza secolului al XIX-lea, ce aduce în scenă problematica bătăliei canonice din cadrul modernității românești, fundamentând Epoca Marilor Clasici.

S-a dorit, de asemenea, deschiderea unei arii de preocupări a revistei spre relectura celorlalte epoci ale literaturii și culturii române, fapt ce poate furniza un impact subtil asupra tabloului general al influențelor progresiv-regresive din întregul câmp literar, inclusiv pe linia revalorizării patrimoniului simbolic al scriitorilor clasici. În fine, și nu în ultimul rând, ci poate chiar mai cu seamă, revista este interesată să sprijine dezvoltarea unui dialog intercultural de substanță, prin implicarea în acest proiect a colegilor din cadrul centrelor de studii românești afiliate universităților și centrelor de cercetare din mediul internațional, tocmai pentru a contribui la o poziționare comprehensivă a culturii române în constelația patrimoniului european și internațional.

Anul 2020 a fost un an cu totul deosebit pentru toată lumea: pandemia, ivită printre noi din «inima» imprevizibilului, a schimbat agenda globală, iar multe inițiative, culturale mai ales, fie au fost amânate, fie a fost nevoie să asume reformulări dintre cele mai creative.

Proiectul revistei de la Ipotești, chiar dacă nu a fost scutit el însuși de inevitabile tangaje, a mers mai departe. Numărul de pagini s-a dublat, geografia colaborărilor a înscris nume noi, iar tematica propusă s-a confirmat, cuprinzând și alte domenii care au consolidat-o.

În al treilea an de existență, Revista «Glose» reconfirmă intenția de a intensifica demersurile dedicate unei rețele de suport pentru studiile românești din mediul internațional și lansează specialiștilor în domeniu din universitățile, centrele de cercetare sau instituțiile de profil din străinătate și din România apelul cald de a ne reuni pentru a construi împreună instrumentele de expresie cele mai adecvate pentru o astfel de comunitate profesională“, a explicat conf. univ. dr. Ala Sainenco.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.