Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Obiective turistice, Promovare Turistică
, , ,

Călătorie în Țara Zimbrului

13 May 2022 0 Comentarii

Neamțul este județul unde fiecare stâncă, lac sau loc de taină spune o poveste, căci Neamțul este locul unde se regăsesc toate miturile fundamentale şi cele mai multe dintre legendele românilor și tot Neamţul, deloc întâmplător, este cel mai evocat ținut românesc în pagini de beletristică.

Premiat și recunoscut ca Destinaţie Turistică de Excelenţă la nivel european, Județul Neamț este, în prezent, una dintre cele mai ofertante destinații din România, prin atractivitatea peisajelor, obiectivele turistice unice, evenimentele culturale, oportunitățile de agrement, istoria şi tradiţiile impresionante.

 

„Călătorie în Țara Zimbrului” este filmul de prezentare turistică a județului Neamț și invitația noastră către toți turiștii dornici să descopere un teritoriu prolific și fascinant, un proiect media realizat de Consiliul Județean Neamț, semnat Sfinx Film, producător Radu Tora.

 

De ce Neamț? Este întrebarea la care răspunde filmul, dezvăluind motivele călătoriei într-o destinație care se dovedește de fiecare dată specială și impresionantă.

Simboluri spirituale și tradiționale, spațiu sacru al vechilor daci, leagăn al etnogenezei române cu multe legende și mituri, cu o istorie și rădăcini care fac referire la cea mai strălucită și mai studiată civilizaţie preistorică a Europei, aparţinând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, un târăm al satelor mănăstirești, al muntelui sfânt Ceahlău, al „Mării dintre Munți”, al oamenilor primitori, cu mult farmec, al zimbrilor celebri în toată lumea sunt doar câteva motive de a porni într-o călătorie la Neamț.

Doar aici vei descoperi „Împărăţia de piatră” a Cheilor Bicazului, o ispită irezistibilă pentru cei ce iubesc încleştarea cu muntele, una dintre cele mai valoroase arii protejate din Carpaţi, dar şi din Europa, Cheile Şugăului, unde există și cel mai lung traseu montan Via Ferrata din România, lacuri cunoscute ca paradisul lebedelor și al rațelor, muzee care înfățișează colecții remarcabile. Tot aici, Cuejdel este lacul cu aspectul unei păduri înecate, cu numeroase trunchiuri care străpung luciul apei, poate cea mai „fotogenică” frumusețe a Neamțului, vestită și dincolo de hotarele țării.

Neamțul este destinația unde arta populară ocupă un loc aparte. Ca să vă convingeți, este suficient să pătrundeți în impresionantul muzeu Nicolae Popa sau în spațiul copilăriei universale de la Humulești, Casa Memorială Ion Creangă, cel mai iubit povestitor al românilor. Tot la Neamț, veți putea afla cum meșterii populari dau viață personajelor lui Creangă sau cum reușesc să transmită mai departe fiecare meșteșug și tainele lui.

Cetatea Neamț poate fi bucuria oricărui turist, căci zidurile ei ascund istorii pe care le descoperi numai aici, un monument medieval de mare valoare, din timpul voievodului Ștefan cel Mare, care a rezistat eroic numeroaselor asedii de-a lungul timpului.

Invitația la Neamț devine cu atât mai provocatoare, cu cât puteți experimenta aici numeroase oportunități de agrement, ciclism, sporturi acvatice, evenimente și cursuri ecvestre, pentru copii și adulți, experiența zborului care nu se uită niciodată, escaladă și multe altele. Nu în ultimul rând, turiștii care vin la Neamț se bucură de fiecare dată și de o aventură culinară și asta pentru că bucătăria moldovenească tradițională a ajuns faimoasă, de-a lungul anilor, fiind considerată una dintre cele mai gustoase din lume.

Neamțul face, de asemenea, legătura cu importante rute culturale și istorice, străbătute de vechii pelerini încă din timpuri imemorabile, către vechi mănăstiri și biserici, care impresionează prin arhitectură, măiestria cioplitului în lemn, sau prin iconografia variată și deosebită care le înfrumusețează. În Neamț și-au lăsat amprenta renumiții pictori români Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza, alături de alții care au creat opere de valoare, dar al căror nume s-a pierdut în negura timpului.

Neamțul este și Ținutul Zimbrului, cu cel mai mare prestigiu internațional și singura destinație din România inclusă în celebrul „Top 100 Destinații Sustenabile”, începând cu anul 2017 și care a obținut, în anul 2022, Premiul I la Târgul Internaţional de Turism ITB Berlin, în cadrul ceremoniei Green Destinations Story Awards 2022, la categoria „Votul Publicului”.

În Neamț sunt cele mai multe mănăstiri din țară și 537 de monumente istorice, edificii foarte vechi, lăcașuri de cult, numeroase muzee şi case memoriale, ce dețin colecţii de mare valoare, unele datând din anul 1210, cum este cazul Mănăstirii Neamț, considerată „Ierusalimul Ortodoxiei Române”.

V-am făcut curioși? Călătorie plăcută în „Țara Zimbrului” și vă așteptăm la Neamț!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.