Home » .: Promovare Turistică :., Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică
,

Weekend cu bucurii și suveniruri din arta populară, la Piatra Neamț

25 May 2022 0 Comentarii

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, ediția a XVI a, 27-29 mai 2022

O nouă ediție a festivalului se va desfășura chiar în centrul orașului, la poalele Pietricicăi, în Parcul Tineretului.

Participând la eveniment, veți putea admira și achiziționa obiecte din ceramica celebră de la Horezu și veți putea cunoaște olari renumiți ca Ștefan Mischiu, unul dintre creatorii populari care au contribuit la introducerea ceramicii de Horezu în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO în 2012.

Din alt colț de țară, de la Oradea, vine Francisc Egyed, un artist care realizează și cântă la vechi instrumente. Cu tulnicul, toba, drâmba, țitera, poate purta ascultătorul într-o veche lume a sunetelor pline de mesaje sau a unei muzici tihnite.

Îndrăgostit de Piatra-Neamț, Alexandru Rotar din Mureș revine cu drag la festival. Meșter cunoscut în toată țara, provenit dintr-o familie de sticlari, lucrează de aproape jumătate de secol. În mâinile sale, cu îndemânare și talent, focul transformă sticla într-o gamă variată de obiecte, de la recipiente la bijuterii fine. Piesele sale au fost vândute în numeroase țări din Europa și în America. Dincolo de regretul că (încă) nu are cui transmite tradiția, e mulțumirea că, la fiecare apariție publică, este înconjurat de copii și adulți care admiră fascinantele transformări ale sticlei.

Rozica Măldărășeanu de la Vălenii de Munte, Prahova, și-a făcut mulți prieteni la Piatra-Neamț, concitadinii noștri apreciind covoarele lucrate tradițional ori tapiseriile cu motive vechi sau inspirate din diverse opere de artă. Povestea din spatele fiecărei țesături este spusă cu talent de iscusita doamnă, totdeauna îmbrăcată în portul popular al zonei din care provine.

Ca de obicei, cei mai mulți meșteri sunt din Moldova, Neamțul fiind foarte bine reprezentat. Ion Albu din Timișești este singurul meșter din județ care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu. Recunoscut de comunitatea locală, dar și la nivel național ca purtător, păstrător și creator de patrimoniu imaterial, este un important transmițător al culturii tradiționale. Urmaș al creatorului de măști Neculai Popa din Târpești, Ion Albu și-a dezvoltat propria identitate artistică. A expus la muzee și a creat măști pentru diverse entități culturale, persoane fizice, dar și pentru ansamblul „Așa-i datina la noi” pe care îl conduce din 1978.

Din anul 2006, aici, la Piatra Neamț, se reunesc creatori ai artei populare din cele mai diverse domenii: industrie casnică, prelucrarea lemnului, olărit, încondeiat ouă, împletituri, podoabe. De-a lungul timpului s-au legat prietenii între participanți, între aceștia și public, festivalul fiind așteptat de iubitorii artei populare din Piatra-Neamț.

Evenimentul este completat de o lansare de carte, Marcel Lutic, Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, editura Vasiliana ’98, Iași, 2022, care va avea loc vineri, 27 mai, ora 17.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. O incursiune într-o lume care se orienta și după alte calendare, sărbători, ritualuri, superstiții care s-au pierdut sau se mai păstrează încă. Această a treia ediție a lucrării, revizuită și adăugită, va fi prezentată de scriitorul Adrian G. Romila, important prozator al generației tinere și subtil cunoscător al creației folclorice, doctor în antropologie culturală, critic literar.

Sâmbătă, 28 mai, în cadrul acestei ediții, va avea loc Adunarea generală a Asociației Meșterilor Populari din Moldova.

Pentru iubitorii festivalului se organizează un photocorner și o tombolă cu premii constând în obiecte de artă populară. Ca în fiecare an, un meșter popular va primi Premiul „Neculai Popa”, o recunoaștere a valorii creației artistice.

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Neamț organizat de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, instituție de importanță națională, care își aduce contribuția la dezvoltarea și consolidarea identității locale și regionale.

Asociația Meșterilor Populari din Moldova a fost înfiinţată oficial la Iaşi, pe 4 martie 2004, ca urmare a interesului manifestat de meşterii populari din Moldova pentru păstrarea şi valorificarea meşteşugurilor tradiționale, a celor artistice în primul rând. După aproape două decenii de activitate, AMPM are circa 120 de membri din întreaga ţară şi din Basarabia, cei mai mulţi reprezentând cu pasiune următoarele domenii: prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, împletituri, industrie casnică (port popular și textile), ceramică ș.a. Criteriile de acceptare în asociaţie vizează, în special, păstrarea, cu prioritate, a spiritului artei populare.

Programul integral și lista cu meșterii populari:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.