Home » .: Promovare Turistică :., Circuite turistice, Obiective turistice, Promovare Turistică, Trasee montane
, ,

Traseul frontierelor în cele două războaie mondiale, în Munții Neamțului

8 June 2022 0 Comentarii

Proiect în derulare

”Cei care uită trecutul sunt condamnaţi să-l repete” spunea filozoful, eseistul și scriitorul George Santayana.

De pe Dealul Frasin

 

În Neamț, se conturează un traseu turistic al istoriei zbuciumate pe care oamenii locurilor au trăit-o, au îndurat-o cu credință, cu răbdare și speranță în suflet. Unii au reușit să supraviețuiască celor două războaie mondiale, alții nu, după cum le-a fost scris de Sus, căci războaiele curmă vieți și aduc cele mai mari suferințe.

 

Vestigiile ascunse în munții din Neamț au dat naștere proiectului la Grințieș, prin inițiativa profesorului Daniel Dieaconu care ne pune la dispoziție întreaga poveste și mărturiile anilor grei de război, 1916-1918 şi 1940-1944. Proiectul prinde contur și amploare cu sprijinul autorităților locale și județene și cu implicarea Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău. Astfel, ideea proiectului, plecând de la Grințieș se va transforma în traseul frontierelor de război, o invitație la descoperirea frumuseţilor sălbatice ale munţilor Bistriţei, ce se va întinde de la Bicazu Ardelean până la Borca, peste munţi, pe unde au călcat cizme şi bocanci ruseşti, nemţeşti, ungureşti, austrieci sau româneşti și unde războiul a curmat mii de vieţi omeneşti.

Descrierea pe scurt a traseului:

Fiecare loc ascunde o poveste, o victorie sau o înfrângere a unei bătălii, este ecoul unui zbucium din anii războiului, un suspin sau o speranță, o lecție de istorie, pe cât de dură, pe atât de adevărată, a nemțenilor greu încercați care nu trebuie să își uite trecutul sau să nu îl cunoască. Traseul conține adevăruri care astfel pot fi povestite și transmise tinerilor.

De la Gura Pintecului, unde fusese pichet grăniceresc, se ajunge în versant, spre grotele unde s-au adăpostit sătenii în cel de-al doilea război mondial.

La Piatra Mociului

 

Piatra Mociului este loc frumos de belvedere, cu stânci, grote, fiind în zonă şi un adăpost de tip stână turistică. Vizitatorii curioși să mergă pe acest traseu vor descoperi  „drumul ruşilor”, apoi vor ajunge la Pietrele Roşii, loc unde au fost puternice încleştări în ambele războaie. Aici au fost zdrobiţi de „katiuşe” mulţime mare de unguri.

 

Câteva imagini din zona Pietrele Roșii:

Pe obcină, spre Preluca Ursului, trecând pe la Bâtca Cocoşului, un drum lung, dar de dificultate medie, prin păduri de molid. Tranşeele, mai mari sau mai mici erau de o parte şi de alta. Pe vremuri în ele se mai pierdeau miei sau cârlani. La Preluca Ursului se deschide o grădină de brânduşe de munte de toată frumusețea. De acolo, turiștii se bucură de o privelişte superbă spre Stânişoara şi muntele Grinţieşului și pot să campeze după o primă zi.

Mergând în vale, se ajunge la Pârâul Cozii şi apoi spre Poiana lui Vasile cel Mare, unde se ţine Festivalul Haiducilor.

La Morminte

 

La Morminte” este locul cunoscut ca cimitir al ruşilor, unde se ţine anual slujbă religioasă cu mai mulţi preoţi pentru sufletele celor morţi, români sau străini. Ajungând pe vârful Muntelui Grinţieşului, 1758 m, se deschide o privelişte superbă asupra Ceahlăului sau Călimanilor, unde poate fi a doua noapte de campare pentru turiștii care aleg acest traseu.

 

Drumurile de munte ale Grinţieşului și ale întregului traseu din Neamț își așteaptă, în curând, turiștii pentru a le dezvălui adevărate minuni ale naturii, create de Dumnezeu și adevăruri adânc încrustate în pământ, pe pietre sau în inimile localnicilor, a urmașilor care au trăit în acele vremuri și care au reușit să mărturisească suferințele anilor de război.

Alte imagini de pe traseu:

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.