Home » Alte evenimente
,

Grădina cu ii, ediția a IV-a, 26 iunIE 2022

22 June 2022 0 Comentarii

Muzeul de EtnografIE Piatra-Neamț

           Reper important în calendarul popular, Sânzienele au o dublă semnificație: sărbătoarea  Nașterii Sf. Ioan Botezătorul. și începutul verii, așa cum se considera în satul de altădată. Tradiția consemnează multe obiceiuri, de la culegerea florilor cu același nume și împletirea cununilor, adunarea plantelor de leac, la dansul Drăgaicei sau Sânzienei în lanuri – zeița agrară care apăra holdele și le dădea rod.  Din alaiul ei făceau parte zânele bune, pe care ni le imaginăm îmbrăcate în frumoase costume populare. Nu întâmplător în această zi se sărbătorește Ziua Internațională a Iei (începând cu 2013) și Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț organizează Grădina cu Ii (prima ediție  în 2019), în duminica următoare, în acest an pe 26 iunie.

Invitatul special din acest an este doamna Felicitas Farcaș-Lohan (din comuna Faraoani, județul Bacău), coordonatoarea grupului care formează Șezătoarea de Bacău, o persoană cu renume în comunitatea celor care cos cămăși după vechi motive populare. Provine dintr-o familie cu 10 copii, mama a fost pasionată de țesut și cusut, și le-a învățat pe cele 6 fete să iubească portul tradițional și să lucreze. „Războiul de țesut mi-a fost cântec de leagăn, iar acul era < jucăria> preferată”, spune invitata noastră. După terminarea studiilor s-a căsătorit (1988) și s-a întors în Faraoani, comuna natală, unde a țesut, împreună cu femeile din sat, marame, bete cu alesături, a cusut cămăși, a făcut bondițe și sumane.

Felicitas Farcaș – Lohan a transformat pasiunea în meserie: din 1991 este bibliotecar la Biblioteca Comunală „Episcop Ioan Duma”, iar din 2017 este referent (1/2 normă) la secția externă cusut-țesut a Școlii populare de arte și meserii Bacău. Ca voluntar în cadrul Fundației „Sf. Ioan Bosco” din Bacău coordonează un atelier de învățare a meșteșugurilor la care participă copii și adulți.

În ultimii ani, împreună cu membrele Șezătorii, a avut expoziții la Aeroportul Internațional Bacău (2018), Muzeul de Artă Piatra-Neamț (în cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”, ed. a XIV-a, 2019), la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău (2019), la Biblioteca municipală Onești (2021). Activitatea sa este recunoscută de specialiști (fiind menționată în dosarul alcătuit pentru introducerea în Patrimoiul Imaterial UNESCO a cămășii cu altiță), a colaborat cu Muzeul Etnografic Moldova Iași și cu Institutul Național al Patrimoniului.

Alături de cămășile cusute de Felicitas Farcaș-Lohan, vizitatorii le vor putea vedea și pe cele realizate de Angela Colbeanu, Iulia Georgescu, Adriana Iordache, Claudia Petronela Pătrașcu, Simona Drob, Maria Ghimpu și Valentin Huiban. Vă invităm să admirați cele 23 de cămăși cusute după piese din mari muzee ale lumii sau din colecții private, inspirate din vechi izvoade, ii ce reprezintă zona Neamț, Bacău (Răcăciuni și Faraoani – piese de port popular ceangăiesc), Bucovina, dar și Gorj, Vâlcea, Vlașca și Olt, să apreciați munca și valorile autentice.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.