Home » .: Promovare Turistică :., Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Obiective turistice, Promovare Turistică, Sate nemțene
,

Conexiunile universului montan tradițional alimentar al județului Neamț

29 July 2022 0 Comentarii

Un proiect documentat timp de patru ani, după multe analize și cercetări, lansat în anul 2014 este actual și astăzi prin aportul informațiilor științifice și al realităților nemțene care descriu „produsul montan” ca expresie a calității superioare dată de bogăția în săruri minerale, vitamine, uleiuri eterice și principii medicamentoase, a bazei furajere, de mediul curat și de sistemul excesiv de creștere și exploatare a animalelor

Eseu și studiu științific, monografie și carte de bucate, lucrarea Gastronomie în Munții Neamțului  respiră acribie de cercetător, sistemă profesorală și normă academică.

Cartea, un documentat tratat de geografie, de botanică și zoologie, un minunat Corpus de gastronomie care vine în întâmpinarea cititorului cu rețete și preparate culinare specifice zonei montane din județul Neamț, are o pronunțată valoare practică, introducându-ne pe toți într-o lume mirabilă: casa țăranului de la munte cu inefabila sa frumusețe, cu valorile sale nepervertite purtându-ne ca într-o lume paradisiacă de la floră și faună până la gospodărie și animale, ciclurile sărbătorilor de peste an, calendarul lucrărilor agricole montane etc.

„Oamenii de la munte își fac bucurii când recolta e bogată, când animalele sunt sănătoase, când au parte de tihnă”. În imnologia creștină există un stih care sună așa: „la munți, suflete al meu!”. Ancestral vorbind, omul de la munte devine om al muntelui, acolo unde el se întâlnește cu Dumnezeu și Bunul Dumnezeu stă de vorbă cu el.

Se simte în această carte admirația pentru celălalt. Respiră prin toți porii bucuria vederii celuilalt care devine persoana înveșmântată în aura Chipului, nu rămâne izolat în egocentrismul și egolatria „individului”. Astfel, se produce înflorirea. Nu rămâne în singurătate și izolare, ci vine în mijlocul bucuriei comunității. Și astfel se produce comuniunea.

Domnul Hristos le-a împărtășit Apostolilor, bucuria, la masă. La Cina cea de Taină. Acolo au mâncat și au vorbit. Ș-au bucurat și și-au împărtășit prin cuvânt stări și sentimente. Autorii ne invită prin această carte să ședem la masă. Să cinăm.

„Când va fi sfârșitul lumii?” „Când nu vor mai fi cărări între oameni!”

Biruit-a gândul cel bun pentru o viață mai bună în Carpații României

Fragmentele mentionate anterior sunt, în mare parte, extrase din prefața cărții Gastronomie în Munții Neamțului, Conexiunile universului montan tradițional alimentar al județului Neamț, autori Prof. Univ. Dr.h.c. Radu Ray, membru al Academiei de Științe Agricole și  Pr. Dorin Ploscaru, membru al Uniunii  Scriitorilor din România

Gastronomie în Munții Neamțului, un proiect-pilot, concretizat în cartea de față, reprezintă o însumare a valorilor naturale, economice, social-culturale și spirituale ale unei stări de conștiință înaltă care predomină în județul Neamț și care are menirea să ducă toate aceste valori mai departe. Cartea este realizată de Filiala FRM Neamț și se află la dispoziția turiștilor și a tuturor celor interesați să pătrundă în universul montan al județului Neamț.

Gastronomie în Munții Neamțului , o inițiativă a Forumului Montan din România, filiala Neamț, autori Vasile Avădănei, Lazăr Latu, Lidia Avădănei, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț

Galerie foto: câteva imagini cu paginile cărții

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.