Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Biserici, Evenimente, Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Lacuri în județul Neamț, Mănăstiri, Obiective turistice, Parcul Național Ceahlău, Pelerinaje la mănăstiri, Promovare Turistică
, , , ,

Mii de turiști și pelerini la evenimentele din Neamț

9 August 2022 0 Comentarii

Weekend-ul trecut a marcat Neamțul ca fiind destinația pelerinajului și a folclorului international, iar cel care urmează aduce competiții sportive pe Lacul Izvorul Muntelui și concerte în aer liber.

Imagini Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” organizat de centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și finanțat de Consiliul Județean Neamț

6 august, Sărbătoarea Ortodoxă Schimbarea la Față a Domnului și hramul muntelui Ceahlău reprezintă o tradiție ancestrală în Neamț care se celebrează anual prin urcușul pe Taborul Românesc. Pelerinajul pedestru pe masiv a strâns, și în acest an, mii de pelerini și turiști la cota 1.750 metri, la schitul aflat pe platoul muntelui, fiind și hramul așezământului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Teofan și PS Macarie, urmați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Imagini Doxologia.ro:

De veacuri, ierarhi ai bisericii, împreună cu preoţii din sate, au urcat pe munte, urmaţi de mulţime de credincioşi, să facă o slujbă religioasă sus pe platou, să amintească în rugăciunile lor pe sihaştrii şi călugării muntelui.

Din anul 2009, la inițiativa Consiliului Judetean Neamț, 6 august a fost declarată Ziua Porților Deschise în Parcul Național Ceahlău pentru a oferi posibilitatea miilor de pelerini și turiști să participe la slujba religioasă și să se bucure de toate minunile naturale şi antropice ale muntelui.

Tot o tradiție ancestrală este și asaltul muntelui de către turiști pentru a observa un fenomen straniu, piramida spaţială sau holografică, care a fost surprinsă în imagini și în acest an.

Și pentru că vremea a permis și cerul a fost senin, montaniarzii care care au ajuns chiar pe vârful Toaca, la cota 1.904  metri au mai avut parte de o surpriză, au putut observa de asemenea un fenomen care se petrece, din când în când, pe Ceahlău, un fenomen optic cu o explicaţie ştiinţifică. Este vorba despre „Stafia proiectată pe nor“, „Stafia de pe cer“, „Efectul Gloria“ sau „Spectrul Brocken“.

Foto credit: Sam Sara

 

 

 

 

 

 

Și duminică, 7 august 2022, a fost mare pelerinaj în Neamț. Mulțime de credincioși au venit la Mănăstirea Sihăstria pentru a o sărbători pe Sfânta Teodora de la Sihla, biserica mare a Mănăstirii purtând hramul Sfintei Cuvioase.

Imagini Doxologia.ro:

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla s-a nevoit într-o peșteră din pădurea de deasupra mănăstirii Sihăstria, fiind pildă de răbdare și virtute pentru monahi și mireni.

Săptămâna aceasta se încheie cu alte evenimente mari, menite să strângă mulțime de oameni într-un cadru de vis, chiar pe malul lacului Izvorul Muntelui.

Water Fest Ceahlău, 12-14 august 2022, este festivalul la care turiștii și localnicii vor putea participa în competiții de vâslit, iar seara vor avea parte de concerte folk, blues, rock.

Evenimentul face parte din campania națională „Descoperă Rowmania – România naturală văzută din barcă”, o inițiațivă a Asociației Green Ties-CRAVATE VERZI și Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, în parteneriat cu Alianța Apele Unite ale României

Campania urmărește reconectarea oamenilor la natură, valorificarea patrimoniului hidrografic românesc, promovarea ecoturismului și a mișcării în aer liber prin sportul cu vâsle, dar și o mai bună înțelegere și interpretare a naturii. Vedetele acestor festivaluri pe apă sunt canotcile de 10+1 locuri, folosite drept vehicule în competițiile sportive de viteză pe apă.

Organizatorii lansează invitația de participare tuturor turiștilor dornici de festivaluri în aer liber, celor care iubesc natura și sporturile de apă, dar și companiilor care au proiecte de mediu sau pot implementa proiecte de mediu, cu scopul de a crea o comunitate activă din punct de vedere social, cultural și sportiv. Participarea la competiția de vâslit reprezintă, totodată, și un omagiu adus initiatorului ei, marele canotor român Ivan Patzaichin și confirmă pe plan național dorința și implicarea directă în conservarea și protecția mediului.

Săptămâna aceasta se încheie și cu „Zilele Orașului Bicaz”, iar luni, pe 15 august, Ziua Marinei are loc și pe Lacul Izvorul Muntelui, ca o tradiție a Neamțului pe cel mai mare lac de acumulare din România și singurul din țară unde se desfășoară această manifestare.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.