Home » Alte evenimente

Biblioteca Județeană, centru de sprijin pentru refugiați și comunitate

25 November 2022 0 Comentarii

* Un club de robotică va fi organizat în cadrul Secției de carte pentru copii și Ludotecă „Ion Creangă“

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț face parte dintr-un proiect care asigură sprijin pentru refugiați și comunitate.

Astfel, Fundația Noi Orizonturi, alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee), a lansat proiectul „Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate“, prin care își propun să ajute bibliotecile să pregătească și să organizeze activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiați din Ucraina.

În perioada 8-13 noiembrie bibliotecari din toate colțurile țării – Bârlad, Botiz, Brașov, București, Galați, Medgidia, Piatra-Neamț și Tulcea, s-au adunat în centrul țării, la Băile Tușnad, pentru o instruire care să-i sprijine în organizarea viitoarelor activități.

Tot mai multe familii de refugiați decid să-și prelungească șederea în România odată cu degradarea situației din Ucraina. De la începutul războiului, în țara noastră au sosit peste un milion de oameni, iar peste 80.000 sunt înregistrați în România. Guvernul României, societatea civilă, ONU și organizațiile internaționale continuă să răspundă la nevoile lor pe termen mediu și lung, atât la frontieră, cât și în zone unde se stabilesc refugiații.

Prin proiectul „Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate“, Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului ajută bibliotecile din localități cu comunități mari de refugiați să le ofere acestora sprijin și un spațiu sigur unde pot desfășura activități. În cadrul instruirii din perioada 8-13 noiembrie de la Băile Tușnad, cei 16 bibliotecari au fost pregătiți să implementeze în cadrul bibliotecii un club de inițiativă comunitară IMPACT, folosind învățarea prin experiență și Service Learning, un club de robotică și coding, cursuri de limba română, dar și să se ocupe de managementul voluntarilor și lucrul cu refugiați și să folosească instrumente digitale în activitățile de învățare și voluntariat.

După finalizarea instruirii, bibliotecarii s-au întors în comunitățile lor din Bârlad, Botiz, Brașov, București, Galați, Medgidia, Piatra-Neamț și Tulcea și organizează activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiații în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023.

Cu sprijinul Comitetului Internațional de Salvare (IRC), Fundația Noi Orizonturi și Asociația Comunitățile Viitorului vor oferi sprijin material, cât și financiar și uman pe toată durata proiectului atât pentru organizarea activităților din cadrul Clubului IMPACT, clubului de robotică și coding, cursuri de limba română și alte activități punctuale, cât și pentru amenajarea unui spațiu pentru desfășurarea acestor activități.

Înscrierile la Clubul de robotică de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț se fac direct la Secția de carte pentru copii și Ludotecă „Ion Creangă“ sau la e-mail [email protected] ori la telefon 0233-211524. Prima întâlnire va avea loc marți, 13 decembrie 2022.

Despre organizațiile din proiect

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de peste 20 de ani în educația pentru transformare. 20 de ani în care a format 1.000 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de cluburi de inițiativă comunitară IMPACT în România și a sprijinit înființarea altor 150 de cluburi la nivel internațional. Peste 17.000 de tineri au trecut prin programe de formare transformatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în forțele lor.

Asociația Comunitățile Viitorului este o organizație tânără în a cărei echipă sunt oameni cu peste 15 ani de experiență de lucru cu bibliotecile la nivel național și internațional. Aceștia au fost implicați în dezvoltarea primei rețele de bibliotecari din România și în acordarea de consultanță și sprijin pentru extinderea rolului bibliotecilor în cadrul comunităților locale, inclusiv a programelor dedicate dezvoltării abilităților digitale pentru copii și tineri.

Comitetul Internațional de Salvare (IRC) este o organizație non-profit care ajută persoanele afectate de crize umanitare pentru a supraviețui, a-și recupera și a-și reconstrui viața. Creează un impact de durată oferind îngrijiri medicale, ajutând copiii să învețe și împuternicind indivizii și comunitățile lor să devină autonome, cu focusul pe nevoile femeilor și fetelor.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.