Home » .: Promovare Turistică :., Cetăți și conace, Obiective turistice, Promovare Turistică

Cetatea Neamț, 628 de ani de la prima atestare documentară

2 February 2023 0 Comentarii

Mărturie a istoriei zbuciumate a statului medieval moldovenesc, Cetatea Neamț a fost atestată documentar în anul 1395.

Construită în timpul domniei lui Petru Mușat (1374-1391), când a fost ridicat un fort central, pe care s-au înălțat ziduri masive cu tunuri de apărare în colțuri, epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), datorită numeroaselor lucrări de întărire și înălțare ale zidurilor sale. În cea de-a doua etapă a construirii cetății, s-au adăugat curtea exterioară, un alt rând de ziduri și ceva bastioane, un șanț de apărare și podul arcuit, tot atunci fiind amenajate incinta cu încăperi de locuit, magazii și alte spații reconstruite în zilele noastre, astfel încât vizitatorii să-și poată da seama de amplitudinea acestui loc.

Remarcabilă a fost rezistența cetății în fața încercărilor de cucerire, cel puțin două dintre episoade rămânând celebre în istorie și în literatură, atunci când trupele otomane ale lui Mohamed al II-lea au luptat s-o asedieze în secolul al XV-lea, fără sorți de izbândă, dar și momentului când un grup de plăieși au apărat-o de armata poloneză a lui Sobieski, în veacul al XVII-lea (episod descris de C. Negruzzi în nuvela Sobieski și românii; de D. Cantemir în Description Moldaviae; de Dimitrie Bolintineanu în poemul Muma lui Ștefan cel Mare; de Alexandru Vlăhuță în România Pitorească; de Ion Creangă în Amintiri din Copilărie și de Calistrat Hogaș în volumul Pe drumuri de munte).

Edificiul este sărbătorit în fiecare an, la începutul lunii iulie, prin organizarea Festivalului Medieval Zilele Cetății Neamț care oferă vizitatorilor programe variate de muzică și dansuri medievale, demonstrații de luptă în echipament de epocă, parade cu domnițe și cavaleri, expoziții de artă populară, ateliere de meșteșuguri și mânuit armele, toate acestea recreând atmosfera vremurilor trecute și reprezentând fascinante lecții de istorie, mai ales pentru cei mici.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.