Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Obiective turistice, Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică
, ,

„Zilele Ion Creangă“ la Târgu-Neamț

28 February 2023 0 Comentarii

 

De mărțișor, nemțenii readuc în memoria publicului personalitatea mult îndrăgitului povestitor al românilor Ion Creangă, de la a cărui naștere se împlinesc 186 de ani în prima zi a primăverii.

1-3 martie 2023, ediția a II- a

 

Galerie foto:

„Zilele Ion Creangă“ se vor desfășura în perioada 1-3 martie la Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu-Neamț și includ activități frumoase și diverse care elogiază semnificația literară a scrierilor lui Creangă, povestitorul care ne-a îmbogățit evocând minunata sa copilărie, cu emoția acelei lumi pe care a transpus-o într-un mod cu totul inedit și original în „Amintirile” sale:

„Ieși copile cu părul bălai afară și râde la soare, doar s-o îndrepta vremea. Şi vremea se îndrepta după râsul meu.“ (Ion Creangă, în „Amintiri din copilărie“)

De altfel, întreaga sa opera literară este emblematică, iar personalitatea sa marcantă ca om și scriitor ne îndreptățește să fim mândri că desăvârșitul scriitor Ion Creangă este humuleștean, că a văzut lumina zilei și a crescut aici la noi, la Neamț.

https://www.muzeu-neamt.ro/activitati/activitati-cultural-stiintifice/zilele-ion-creanga.html

Evenimentul „Zilele Ion Creangă“ include concursuri, expoziții, teatru, concerte, conferințe, un bun prilej și singurul din an, de o asemenea anvergură, în care lumea descrisă de povestitor, a personajelor sale, va prinde viață prin oamenii de cultură și artiștii muzicieni, plastici, populari și dramaturgi de astăzi, prin cei care îl apreciază și evocă personalitatea scriitorului Ion Creangă.

Program eveniment „Zilele Ion Creangă”:

Miercuri, 1 martie 2023

Ora 9.00 – Concurs național literar artistic „Creangă la el acasă“

Ora 16.00 – Vernisaj de pictură – expoziție ,,Mărțișor“ – Prof. Ioan F. Munteanu.

Joi, 2 martie 2023

Ora 9.00 – Expoziție cu personaje „Lumea lui Creangă“ – meșter popular Ionela Lungu

Ora 17.00 – Teatru pentru copii și adulți „Amintiri din copilărie“ – Teatrul Național B.P. Hașdeu din Cahul, Republica Moldova

Vineri, 3 martie 2023

Ora 9.00 – Expoziție „Candele vii – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane“ – artist plastic Aida Șușter Boțan

Ora 17.00 – Concert de deschidere Corala „Bazil Anastasescu“ Târgu-Neamț

Conferință literar-religioasă cu preotul Vasile Ioana – moderator Dan Negru.

Cu activități pe gustul publicului de toate vârstele, vă invităm să descoperiți moștenirea artistică, literară și spirituală a lui Creangă, povestitorul care a reușit prin scrierile sale să păstreze dulcele grai moldovenesc, umorul și sufletul de copil, evenimentul fiind totodată și un bun prilej de a vizita frumusețile orașului Târgu-Neamț.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Neamț în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu-Neamț. Manifestarea are loc în perioada 1-3 martie 2023, la Casa Culturii din Târgu-Neamț, orașul de pe malurile Ozanei.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.