Home » Alte evenimente

Expoziție de pictură „Constantin Filimon – 87 de ani de la naștere“, la Biblioteca Județeană

19 May 2023 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de pictură „Constantin Filimon – 87 de ani de la naștere“, în Sala Cupola, în perioada 16-31 mai 2023. Vernisajul acesteia va avea loc marți, 23 mai 2023, de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de părintele și poetul Dorin Ploscaru.

Lucrările provin din colecțiile particulare Ileana Crăciun, Mihael Balint, Nicu Gherasim, Irina și Maria-Rucsandra Nechita, Tincuța și Emil Neagoie, Mugurel Roșu.

„Expresie a temperamentului eclatant al artistului, pictura lui Constantin Filimon este caracterizată prin explozii cromatice, suplinite de sinteze formale neobișnuite. El surprinde spiritul contemporaneității în grafică și pictură, cu accente pline de umor ori sarcasm; este un documentarist al timpului.

Plină de vitalitate, arta sa trezește sentimente, stări de grație și conștiințe. Rămâne pentru noi un pictor modern, cu o concepție originală și un mare virtuoz al penelului.

Pentru mine, Filimon este ultimul Hidalgo al boemiei în artă“, a mărturisit pictorul Dumitru Bezem.

Sunt așteptați să participe și să ia cuvântul colegi de breaslă și oameni care l-au cunoscut.

Constantin Filimon s-a născut la 25 mai 1936, la Piatra-Neamț. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (1967). Din 1978, a fost profesor la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț, dar și la alte școli din județ. A lucrat pictură monumentală, religioasă, pentru bisericile din Zapodeni (Iași), Muncel (Alba), Drăgești (Bihor), Verșești (Neamț), Tigveni Bârsești (Argeș). A participat la Saloane și Bienale de pictură de la Piatra-Neamț, de grafică din București (1971-1978) și în expoziții colective și personale din Piatra-Neamț (1981-1994). A expus în S.U.A. și Canada (1980-1997), apoi în Mexic, Ungaria, Franța, India și Venezuela. A trecut la cele veșnice în august 2013, la Piatra-Neamț.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului de lucru cu publicul al bibliotecii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.