Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente și proiecte finanțate de Consiliul Județean Neamț, Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Festivalul „Lada cu zestre”, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică
,

„Lada cu zestre”, o nouă ediție a Festivalului de Artă Populară

25 May 2023 0 Comentarii

Invitație la Piatra-Neamț la cea de-a XVII-a ediție!

Un eveniment din Neamț cu tradiție pentru păstrarea și promovarea tradițiilor, a moștenirii valorilor românești neprețuite și nepieritoare.

Weekend-ul 26-28 mai 2023 este dedicat artei populare, pentru că aduce în fața publicului și a turiștilor o nouă întâlnire cu tradiția, cu meșterii consacrați sau tineri care duc mai departe valoroasa moștenire.

Ca într-un mare atelier în aer liber, meșterii vor coase cămăși, vor încondeia ouă, vor face podoabe cu măiestrie și cu pricepere, așa cum știu ei să o facă. Câțiva dintre meșteri participă pentru prima dată la acest festival: Rodica Mocanu, care nu a lăsat să dispară centrul de ceramică de la Tansa (Iași) și Cristian Mocanu, ale cărui rădăcini sunt tot aici. Cojocarul Carolică Bordea este recunoscut pentru frumoasele pieptare bucovinene și Iordan Gușatu din Băbeni (Argeș) pentru covețile și alte obiecte de uz casnic pe care le cioplește în lemn. La manifestare vor veni aproape 50 de invitați, reprezentând renumite zone etnografice din România. Revine la Piatra-Neamț, după o absență de câțiva ani, ceramistul și prietenul nostru Ruslan Scutelnic din Republica Moldova.

Un moment special al ediției din acest an, plin de savoare prin imagini și descrieri, va fi lansarea albumului „Bucătăria hoinară se gătește de plecare”, realizat de renumitul fotograf Răzvan Voiculescu. Lansarea se va desfășura vineri, 26 mai 2023, ora 17:00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. Vor participa, alături de autor, Adriana Lucaciu, cunoscut fotograf și blogger, realizatoarea filmului care completează albumul, solista de muzică tradițională, realizatoare de emisiuni la Radio România, Lorena Oltean, și dr. Tinka Niysztor, specialist în cultura alimentară a maghiarilor din Moldova, de astă dată „personaj” din album.

Ca la fiecare ediție, începând din 2011, organizatorii vor decerna Premiul „Neculai Popa” pentru artă populară autentică unui meșter participant la „Lada cu zestre”.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.