Home » Alte evenimente

Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană

11 January 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează numeroase manifestări de celebrare a Zilei Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie 2024, dată la care se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

La sediul central festivitățile încep la ora 12:00, cu o depunere de flori la bustul poetului național de pe esplanada bibliotecii și vor continua în Sala Cupola, cu alocuțiunea susținută de Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Va urma recitalul de lieduri al Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț. Vor cânta elevi ai claselor de canto clasic Ioana Neagu-Gavril, Paula Scurtu, Luiza Ariton, Laura Bradu, Ștefan Apetrei, Roberta Borcea, Flaviana Lica și Grupul BelCanto, coordonați de profesorii Olguța Toma, Narcisa Pavel, Cristina Ilie și Alexandra Costin. La pian va interpreta prof. Adrian Stroici.

 

 

Momentul muzical va fi urmat de vernisajul expoziției colective de pictură închinate momentului aniversar. Pe simezele Sălii Cupola sunt deja amplasate lucrări de Mihai Agape, Parasca Agape, Dumitru Bezem, Dumitru Bostan sr., Dumitru Bostan jr., Dan Cepoi, Gheorghe Diaconu (Pif), Constantin Filimon, Lucian Gogu-Craiu, Radu Cristian Macavei, Teodor Varahil Moraru, Cristina Petrariu, Ioan Popei, Ștefan Potop, Ioan Roșca, Gheorghe Vadana și Petru Vamanu, multe dintre ele provenind din colecțiile particulare Mihael Balint, Ileana Crăciun, Tincuța și Emil Neagoie. Prezentarea va fi făcută de Lucian Strochi. Expoziția va putea fi vizitată, în timpul programului de lucru al bibliotecii, până pe data de 31 ianuarie.

Scriitorii Lucian Strochi și Vasile Baghiu vor susține, în continuare, conferințele „Eminescu, contemporanul nostru“ și, respectiv, „Eminescu și rolul de poet“.

După un intermezzo cu plăcinte, asigurate de familia Neagoie, publicul din Sala Cupola se va adăuga celui venit pe esplanada bibliotecii, unde Asociația Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“ și Grupul folk „Eu cred“, condus de Marius Coșerariu, vor susține spectacolul literar, artistic, muzical, ecvestru „Luceafărul“. Pe scena în aer liber, călări, din trăsură sau de lângă aceasta, vor interpreta Radu Costin – Demiurgul; Lucian Aprofirei – Luceafărul, tânăr voievod; Codruț Onțanu – Luceafărul, demon; Viorel Ailincuței – Luceafărul, Hyperion; Adelina Berariu – Fata de Împărat; Miruna Bilan – Cătălina; Andrei Ropotoaia – Cătălin; Mihai Sava, Matei Mihăilă și Costache Lupu. Din partea ACSE „Costache Lupu“, la final, va fi oferit un pahar de ceai fierbinte.

Totodată, la fiecare dintre filialele și secțiile Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț se vor desfășura activități pentru sărbătorirea momentului.

Astfel, la Secției de carte pentru copii & Ludoteca „Ion Creangă“ vor exista momente poetice, expoziții de publicații și desene ale copiilor, sub genericul „Fiind băiet, păduri cutreieram…“. De asemenea, va exista o întâlnire în cadrul proiectului educațional „Eminescu, Luceafărul poeziei românești“, desfășurat în parteneriat cu C.S.E.I „Alexandru Roșca“ Piatra-Neamț și Școala Gimnazială nr.11 Piatra-Neamț.

Tot cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, la sediul Filialei „Dumitru Almaș“ Dărmănești vor fi organizate expoziții de carte ale unor personalități majore din cultura română, precum și expoziția „Luceafărul poeziei românești“, cu operele lui Mihai Eminescu.

La Filiala de Carte Străină, sub genericul „Receptarea geniului eminescian prin cânt și vers“, va avea loc un recital susținut de către elevi din clasele VIII-XI de la Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamț, în diferite limbi străine (italiană, franceză, spaniolă, portugheză, engleză, arabă), cu introducerea muzicală a corului de liceeni din clasele a X-a A și a X-a B. Coordonatorii elevilor sunt profesorii Elena Preoteasa, Cătălina Guzu și Mihaela Minuț.

De asemenea, va fi organizată o expoziție de publicații cu traduceri ale operei eminesciene, prezentate în diferite ediții bilingve.

Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ organizează o expoziție de publicații în spațiul expozițional de la parterul Corpului A și va publica în mediul on-line recitalul de poezie susținut de elevi ai colegiilor nemțene.

La Filiala „Vasile Conta“ Mărăței va fi prezentată expoziția de publicații „Mihai Eminescu – poet, prozator, jurnalist; cea mai importantă voce poetică din literatura română“ în vitrina expozițională a filialei, precum și expoziția de lucrări artistice „Mihai Eminescu – o lume dăruită nouă“, găzduită de panoul expozițional, care va include lucrări realizate de elevi ai claselor V-VIII din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 Piatra-Neamț sub îndrumarea profesoarei de educație plastică Elena Ispas.

La Punctul de lectură și împrumut Speranța, se vor organiza două expoziții, una de cărți cu tematică eminesciană și o alta de pictură, denumită „Instantanee plastice“, în parteneriat cu elevii coordonați de prof. Cristina Petrariu de la Asociația Culturală Arte.Ro și Palatul Copiilor Piatra-Neamț.

Totodată, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, publicul va putea viziona expoziția cu facsimile de manuscrise eminesciene și ediții bibliofile Eminescu aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.