Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Gastronomie delicioasă din Neamţ, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică, Sate nemțene
, , ,

20 de rețete culinare tradiționale și multe povești din Neamț

18 March 2024 0 Comentarii

 

Despre tradiția și gastronomia nemțeană se poate vorbi și scrie mult, fără ca subiectele să poată fi epuizate, căci lumea culinară din zonă este fabuloasă, cu o istorie lungă și povești fără sfârșit.

 

 

Proiectul „Tradiție și gastronomie în Neamț” a reușit să strângă laolaltă 20 de rețete tradiționale de la gospodinele din județ într-o broșură denumită „Povești gastronomice din Neamț” și a încurajat inițiativele culinare locale prin workshop-urile organizate, sub titlul „Punct Gastronomic Local – Afacerea cu viața de la țară”.

Galerie foto evenimente proiect:

Povești gastronomice din Neamț are rădăcini adânci și împletite cu Ținutul Zimbrului și mănăstirile nemțene; traseele pustnicilor, cele ale lui Ștefan, Rareș, profesorul Hogaș ori cele bătute de Sadoveanu; cu vestigiile istorice mai vechi ori mai recente. Toate acestea fac din Neamț o regiune cu o gastronomie bogată și variată. Prin urmare, regăsim aici preparate culinare tradiționale, dar și influențate de bucătăria moldovenească, poloneză sau ucraineană; ba mai avem amestecuri slave, oarece farafastâcuri franțuzești (aduse poate de bonjouriști și anturajul lor, ori pe perioada de emancipare de după 1848). Toată zona Neamțului este cunoscută și pentru producția de miere, brânzeturi, vinuri și țuică, care vin și diversifică, colorează, asezonează preparatele culinare, clipele de bucurie, supărare ori nostalgie.” (Prof. univ. dr. Puiu Nistoreanu, postfață Broșura „Povești gastronomice din Neamț”)

Galerie foto 20 de rețete culinare tradiționale:

„Traditie și gastronomie în Neamt”, proiect de solidaritate socială finanțat de Corpul European de Solidaritate și implementat de 5 voluntari ai organizației R.A.D.A. din Piatra Neamț, stimulează inițiativa și implicarea locuitorilor și mai ales a tinerilor din comuna Alexandru cel Bun în activitățile și dezvoltarea comunității.

https://padlet.com/lidiaavadanei100/proiectul-de-solidaritate-tradi-ie-i-gastronomie-n-neam-asoc-453sy2ug6pvlsrda

Noțiunea de gastronomie este în strânsă legătură cu toate aspectele culturale și sociale ale comunității: istorie, tradiții, obiceiuri, ritualuri și povești asociate cu plăcerea consumului de alimente, „sporirea percepției prin gust și, nu în ultimă fază, funcția terapeutică a alimentelor care fac și desfac multe la curtea sau bojdeuca omului, în consens cu rangul și știința sa de a trece prin lume” (Prof. univ. dr. Puiu Nistoreanu, postfață Broșura „Povești gastronomice din Neamț”)

Workshop gastronomic „Punct Gastronomic Local- Afacerea cu viața de la țară”

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.