Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică, Sate nemțene
,

Altița Borleștiului, de pe ulițele satului la Premiile AFCN

4 April 2024 0 Comentarii

La cea de-a noua ediție, Premiile AFCN nominalizează „Altița ulițelor din Borlești” la categoria Activarea patrimoniului imaterial.

Proiectul din Neamț, „Altița ulițelor din Borlești” care a făcut punte între generații pentru promovarea și transmiterea tradițiilor locale, a fost a treia nominalizare din cinci organizații neguvernamentale ale căror proiecte s-au evidențiat prin inițiativele lor care au adus în actualitate și au făcut relevante pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare.

https://www.afcn.ro/media/NOMINALIZ%C4%82RI%20PREMIILE%20AFCN%202023.pdf

Ediția din acest an a Premiilor AFCN continuă să fie un prilej de întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care și-au dedicat activitatea în anul 2023 proiectelor culturale. Inițiat în anul 2005 de Administrația Fondului Cultural Național cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate, proiectul și-a propus să aducă o recunoaștere necesară activității organizațiilor neguvernamentale care activează în sectorul cultural.

https://mailchi.mp/21eec5a1d3e8/premiile-afcn-13737143?fbclid=IwAR3T_moo3kDBvfVdyVKafdkYPuOwO6SM-T1uRGyCmrENWBF1M49huELIISk_aem_AUHHvS0kkiisz-9M5XTNX1OuWbVYHRuEPLlhcJckZ5JhsQ2TzuC2RuqZIeeeoOVK_bLClFThzhAzsEtmTL__7eOw

Proiectul Altița ulițelor din Borlești a marcat în județul Neamț o primă comună, Borleștiul, care și-a asumat inventarierea de către comunitate a patrimoniului cultural imaterial reprezentat prin cămașa cu altiță. Totodată, proiectul a pus în evidență puterea unei comunități care, unită de pasiuni comune, a reușit să promoveze tradițiile prin valorificarea competențelor, a creativității și totodată prin educarea localnicilor privind bogăția culturală, cu accent pe implicarea și integrarea tinerilor în activități.

Zece ani de activitate a comunității „Șezătoare Borlești” și frumoasa colaborare cu asociația Satul Sustenabil (Sustainable Village, North East Region, Moldova) au dus la realizarea proiectului cultural „Altița ulițelor din Borlești”, derulat în perioada iulie-noiembrie 2023 și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul a prevăzut trei ateliere comunitare culturale, cu peste 70 de participanți din comună și localitățile din proximitate, albumul de cămăși și izvoade din altiță „Cufărul Borleștiului”, expoziția de fotografie pe sticlă „Ambrotipie în Șezătoare” și filmul inițiat de motionARThoughts –Brîndușa Bălan care urmărește documentarea întregului parcurs al proiectului și care poate fi vizionat pe fragmente pe canalul de youtube al Asociației Satul Sustenabil, Autoritate de Management Cultural pe plan local: https://www.youtube.com/@SatulSustenabil/videos

De asemenea, pe site-ul, satsustenabil.ro pot fi consultate în amănunt direcțiile, rezultatele și produsele proiectului cultural „Altița ulițelor din Borlești”, precum și alte activități și initiative care au ca scop sporirea stării de bine a comunității și proiectarea unui viitor durabil și sigur pentru aceasta.

Trei aspecte au asigurat succesul proiectului cultural: comunitate, inovație și continuitate în transmiterea patrimoniului cultural imaterial, aspecte care au făcut posibile toate cele patru rezultate menționate anterior. În plus, albumul, care inventariază cămășile cu altiță și izvoadele, cusute de generațiile de ieri și de astăzi, conține o selecție de 31 de izvoade și 46 de cămăși cu altiță, documentate în format digital prin fotografii de ansamblu și detaliu, cât și reprezentare vectorială, fiind și primul de acest fel la nivel de comunități rurale din România. 

Contextul favorabil de implementare a proiectului a avut la bază doi factori: includerea cămășii cu altiță, începând cu anul 2022, în patrimoniul UNESCO și continuarea activității întreprinse, începând cu anul 2013, de către comunitatea „Șezătoare Borlești” prin materializarea experiențelor acumulate.

Conform Ministerului Culturii din România rolul cămășii cu altiță reprezentă, „în trecut, transmiterea informațiilor despre: priceperea și talentul femeii care lucrează, starea materială și poziția socială a purtătoarei, statutul civil și vârsta, statutul ceremonial (cămașă de mireasă, cămașă de soacră, cămașă de doliu, cămașă de deochi ș.a.). Astăzi, are mai ales valoare estetică, identitară și culturală.”

„Ne bucurăm să constatăm că Premiile AFCN au devenit o marcă de excelență atât pentru participanți cât și pentru public. Acesta este, cred, singurul proiect care urmărește energiile creative ale sectorului cultural neguvernamental la nivel național și evidențiază exemplele de bună practică din anul anterior.” a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.

„Gala premiilor AFCN este prilejul de a atașa „chipuri” multora dintre proiectele aflate pe listele publicate la finalul sesiunilor de finanțare.

Vă invităm să vă treceți în agendă data de 20 mai 2024, dată la care va avea loc Gala de premiere!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.