Home » Alte evenimente

Expoziție de fotografie și lansări de carte ilustrată, la Biblioteca Județeană

25 April 2025 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de fotografie „Valea Homorodului“ de Csaba Hatszegi, în perioada 6-14 mai 2025, în Sala Cupola.

Vernisajul expoziției se va desfășura marți, 6 mai, de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de Alexandru Enache.

Evenimentul va conține și lansarea cărților „Cerul albastrului“ și „Întoarcerea acasă“ de Daniel Întuneric, ambele ilustrate de pictorul Vladimir Kató. Prezentarea cărților va fi făcută de Petronela Apopei.

Csaba Hatszegi s-a născut în anul 1959 la Miercurea Ciuc. „De la vârsta de 12 ani sunt pasionat de fotografie, o pasiune care între timp a devenit parte din viața mea. În 1987 am devenit membru al clubului foto Prisma, înființat în acel an, și membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Astăzi locuiesc în satul Sânpaul (Harghita), într-o zonă minunată. Aici am fondat, în anul 2014, Clubul Foto Homorod, care, de 10 ani, funcționează ca asociație și este, probabil, singurul club foto înregistrat oficial în mediu rural din țară. Am participat la numeroase concursuri internaționale și naționale de fotografie, la care am fost distins cu multe premii. Am fost prezent la mai multe expoziții și tabere de creație.

În prezent, sunt președintele Asociației Fotoclub Homorod și, de 8 ani, organizez o tabără internațională de fotografie în Valea Homorodului, cu scopul de a promova această regiune în care tradiția, patrimoniul arhitectural, oamenii și peisajele sunt încă vii. Pentru mine, fiecare fotografie este o amintire, o poveste“, mărturisește Csaba Hatszegi.

Daniel Întuneric s-a născut în anului 1970, la Bacău, iar în anul 2000 s-a stabilit în orașul harghitean Bălan.

Este licențiat în drept (Sibiu, 2008) și teologie (Târgoviște, 2015).

A debutat cu poezie la începutul anului 1993, în pagina „Sinteze“ a cotidianului băcăuan „Deșteptarea“. Tot în anul 1993, sub pseudonimul Daniel Vlad, i-a fost publicată poezie și în numărul din septembrie al Revistei „Ateneu“.

În anul 1996 a participat la Secțiunea creație poetică a Festivalului cultural-sportiv al studenților și elevilor din Ministerul de Interne „Primăvara 96“,  unde s-a clasat pe locul 3.

Publică grupaje de versuri în „Deșteptarea“ și revistele „Ateneu“ și „13 Plus“  (Bacău), Revista literară „Libris“ (Brașov), Revista „Litere“ (Târgoviște), Jurnalul „Informația Harghitei“ (Miercurea Ciuc), „Gând Românesc“ (Alba Iulia).

Între anii 1993 și 1994 a fost colaborator al cotidianului „Deșteptarea“.

A publicat în revistele „Credința Ortodoxă“ (Bacău) și „Porunca Iubirii“ (Făgăraș).

Este prezent în volumele colective „Un fel de colind“, Editura Alutus, Miercurea Ciuc, 1999 și „Cuvinte întrupate“, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2004.

Volume proprii: „Ca o adiere“, Editura Studion, Bacău, 2013; „Părintele Arsenie Boca. De la Vața de Sus spre Prislop“, Editura Agaton, Făgăraș, 2016; „Pridvor“, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2022; „Întoarcere acasă“, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2023.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.