Expoziție de sculptură și pictură la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț
Vladimir Kató – „Anotimpurile transilvane”/Expoziția de sculptură: Péter Kádár-Dombi – „Imagini transilvane”
În perioada 1 – 14 iulie, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț vor găzdui pe simezele celor două săli expoziționale lucrări de pictură semnate de artistul Vladimir Kató (Harghita). Expoziția personală a acestuia, intitulată „Anotimpurile transilvane”, este completată de câteva lucrări de sculptură din seria „Imagini transilvane” ale invitatului său, artistul Péter Kádár-Dombi (Harghita). Tematica expozițională, așa cum sugerează și titlurile alese, este reprezentată de fascinantul spațiu transilvan și oamenii săi, după cum afirmă cei doi artiști.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 1 iulie, ora 17:00, în cadrul căruia vor prezenta:
- Ștefan Potop – președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Neamț, artistul nemțean
- Dumitru Bezem și nu în ultimul rând, cei doi artiști expozanți.
Vladimir Kató s-a născut în 1958 în Gheorgheni (Harghita). A absolvit la secția de grafică din cadrul Universității „Nicolae Grigorescu” din București și jurnalism la Budapesta. Este membru U.A.P.R. din anul 1987.
Din 1973 a participat la peste 270 de expoziții colective și de grup, în țară (Miercurea Ciuc, Dănești, Bălan, București – Sala Dalles, Ploiești, Brașov, Odorhei, Sf. Gheorghe, Mărtiniș, Tg. Mureș, Cluj, Bistrița, Botoșani, Ipotești) și din străinătate (Munchen, Londra, Paris, Galanta, Bratislava, Gyor, Budapesta, Praga), cu lucrări de grafică, acuarelă, pastel, gravură și pictură în ulei și a participat în taberele de creație organizate la Lăzarea, Komarno (1996), Bistrița (2017/2018), Mărtiniș (1995/2021-2023), Nyergesteto (2022), Ipotești – Botoșani (2022, 2023) și Iași (2023).
A avut prima personală în anul 1973, la Clubul Tineretului și apoi la Casa de Cultură din Miercurea Ciuc, urmată de altele, deschise la București, Bălan, Petroșani, Baia Mare, Tg. Mureș, în Europa (Viena, Leipzig, Berlin, Bratislava, Komarno, Somorja,Pecs, Londra, Madrid, Lachick, Varna, Belgia) și în Asia (China, Vietnam, Korea).
Din 1978 a fost colaborator la revista „Ifjumunkas”, publică caricaturi și ilustrații în ziarul „Harghita”, în „Informația Harghitei” și în revista „Urzica”, iar în 1990 a fondat ziarul satiric „Tromf”, unde a fost redactor grafic, apoi a fost fotoreporter la „Uj Sport” și corespondent la publicația „Valosaj” din București.
Din 1992 este colaborator șef la „Ifi Fórum”, iar din 1993 colaborator/fotoreporter al „Európai Idô”, „Brassoi Lapok” și reporter la „Udyarhelyi Hirado”.
Din 1994 este caricaturist al ziarului „Boróra Deru”, corespondent al ziarului „Kisalfold” din Gyor, în 1996 devine fondator și președinte al Fundației PRO SATIRA UMOR, iar din 1999 – redactor șef adjunct și grafician al revistei „Curierul Poliției” din Harghita.
Are expoziții permanente deschise la Lăzărești (30 lucrări), Harghita Vendegvaro și Harghita Jazz Club (45 de lucrări).
A ilustrat peste 85 de volume literare și peste 2500 de articole, fotografii, caricaturi și ilustrații apărute în diferite reviste și ziare.
A realizat o statuie în bronz pentru Inspectoratul Județean de Poliție Harghita.
A fost prezent în diferse cataloage/lexicoane: Almanahul „Scânteia” (1986), Budapeste Art Expo (1995) – Hungexpo Co. Ltd catalog/lexicon, Romaniai Magyar Kl Kicsoda (1997/2000) lexikon, Maghiar karikaturistak adat es szignotara 1948/2007 lexikon (2008), Csikszereda emléktargyai 2018, 40 de imagini – Tabăra Internațională de Arte Plastice Mărtiniș catalog/lexicon (2020).
Este membru în diverse organizații culturale/profesionale: Fotoclub Prisma (1986), MURE/AZMR (1990), Asociația Artiștilor Fotografi AAF, EFIAP (1994), Societatea Ziariștilor Români/Organizația Internațională/Federația Internațională a Jurnaliștilor – SZR/OIJ/FIJ (1994), Uniunea Ziariștilor – UZP (1995), FotoClub Harghita (1995).
Péter Kádár-Dombi (sculptor) s-a născut în 1955, în Mărtiniș (Harghita).
Și-a făcut studiile primare în satul natal și a urmat școala secundară în Odorheiul Secuiesc. A absolvit Institutul Superior Pedagogic din Tg. Mureș.
După obținerea diplomei, predă ca profesor la școala din Corund, unde a avut ocazia să cunoască celebrul sat cu tradiție în ceramica de lut, formele și motivele decorative ale ceramiștilor. Lucrările făcute din lut, aici, i-au stârnit interesul față de acest material natural, aflat atât de la îndemână.
Din întâmplare, și-a dat seama că din lut se pot realiza forme interesante și valoroase, i-a cerut ajutorul maestrului ceramist Lajos István, un renumit ceramist al Corundului, a primit sfaturi utile, îndrumări și încurajare de la profesorul Dezsö Bandi din Târgu Mureș. După aceea, și-a extins cunoștințele într-un mod autodidact în domeniul ceramicii și studiind constant diferite lucrări artistice din lut.
A fost foarte influențat de arta scultporului Sándor Benczédi, care a pornit și el din acest sat cu lucrări asemănătoare.
A început să modeleze în lut lumea specifică pe care a trăit-o, viața țărănească secuiască, chipuri, mișcări, stări, în principal experiențele sale care trăiesc adânc în el.
A participat la peste 60 de expoziții colective și personale, atât în țară cât și în străinătate.
Are lucrări în colecții particulare, galerii și muzee.
Din 1998, își expune în mod regulat lucrările la expoziții individuale sau de grup, în diverse locuri din țară sau din afara acesteia, precum: Cristuru Secuiesc, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Baraolt, Corund, Mărtiniș, Cluj, Oradea, mai multe orașe din Ungaria, Budapesta, Székesfehervar, Unna-Germania, Szepsi – Slovacia, Amiens – Franța.
Este participant la teberele creative din Mărtiniș, Ajka și Unna.
În prezent locuiește și activează în Cristuru Secuiesc.
Scrie raspunsul tau!