Home » Mănăstiri, Obiective turistice
, , ,

Manastirea Sihastria – Judetul Neamt

23 September 2009 3 Comentarii

manastirea-sihastria-neamtManastirea Sihastria se afla in partea de nord a judetului Neamt, la 22 km de orasul Targu Neamt, pe soseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Drumul spre manastire paraseste soseaua la 15 km, trece peste Ozana si patrunde pe valea paraului Secu. Dupa 4 km de mers pe langa stanci si stejari seculari apare in cale Manastirea Secu, iar dupa alti 3 km de mers spre sud vei descoperi in toata splendoarea ei Manastirea Sihastria. Ca arhitectura, Manastirea Sihastria, prin cele trei secole de existenta continua cu fidelitate stilul clasic moldovenesc care, in ciuda atator schimbari, se mentine pana intr-o epoca atat de tarzie.
Adresa: Comuna Vanatori, Judetul Neamt, Cod 617500
Tel: 0233251896     0233251897
Fax: 0233251978
Web:http://sihastria.mmb.ro/
Hramul manastirii Sihastria: “Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie)
Anul constructiei: 1655 de catre Sihastrul Atanasie

Manastirea Sihastria – scurt istoric

Prima biserica a Manastirii Sihastria a fost intemeiata in anul 1655 de catre mitropolitul Varlaam Motoc, pe care o inzestreaza apoi cu chili si cele de trebuinta. Locul ales a fost “poiana lui Atanasie” deoarece aceasta oferea conditii prielnice unei vieti de sihastrie, iar primii vietuitori au fost sapte sihastri din Manastirea Neamt, retrasi mult mai inainte prin partile locului.

La inceputul secolului XVIII –lea, repetatele incursiuni ale tatarilor au facut ca Manastirea Sihastria sa ajunga aproape o ruina. In anul 1734 Episcopul Ghedeon de Roman construieste o noua biserica mai trainica si incapatoare pe care, dupa obiceiul vremii, o inchina Manastirii Secu din apropiere. In anul 1821 lupta sangeroasa care s-a dat intre cetele eteristilor lui Alexandru Ipsilanti si turci s-a incheiat cu arderea si pradarea manastirilor din jur, dar si a bisericii de la manastirea Sihastria.

Cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi, in anul 1824 au inceput lucrarile de refacere a bisericii de la manstirea Sihastria care au durat timp de 2 ani. Lucrarile de restaurare au fost conduse de renumitul „calfa pietrar” Nicolae Cerneschi din Botosani care a contribuit atat cu priceperea sa dar si cu insemnate sume de bani, devenind astfel cel de-al treilea ctitor principal al manastirii Sihastria. In atelierele Manastirii Neamt au fost lucrate noi obiecte de cult: candele si cadelnite de argint, vase liturgice si doua clopote necesare pentru a relua activitatea schitului.

In anul 1837 pentru serviciul religios din timpul iernii, la manstirea Sihastria se construieste din lemn un paraclis cu hramul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, doua corpuri de chilii in partea de est si de nord a manastirii iar in anul 1842 se construieste o cismea cu doua tevi care aduce apa in incinta manastirii. Un incendiu devastator care a avut loc in anul 1941 a mistuit paraclisul de lemn si o parte a chiliilor determinand mai multi calugari sa plece la alte manastiri. In anul 1942 a fost ales loctiitor de staret Parintele Cleopa deoarece parintele staret Ioanichie era batran si bolnav.

Acesta, cu sprijinul Manastirii Neamt, a refacut pana in anul 1944 incinta si chiile arse si a mai construit doua corpuri de chilii cu peste 20 de incaperi. Parintele Cleopa a reusit sa intareasca duhovniceste manastirea Sihastria si sa construiasca in anul 1946 un nou paraclis. Acesta va ramane staret la manastire pana in anul 1949 cand este trimis ca staret la Manastirea Slatina alaturi de un grup de 23 de parinti, dar revine definitiv la Manastirea Sihastria la data de 29 septembrie 1964. Manastirea Sihastria este strans legata de viata Parintelui Cleopa, care alaturi de parintele Paisie Olaru si parintele Iustin Parvu de la Petru Voda sunt unii din marii duhovnici din judetul Neamt.

Biserica centrala a manastirii Sihastria, cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” a fost pictata de catre Protos Bartolomeu Florea si resfintita la data de 16 octombrie 1988. Slujba si Sfanta Liturghie arhiereasca au fost savarsite de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu Prea Sfintitul Eftimie, Episcopul Romanului si Husilor, inconjurati de un sobor de peste 15 preoti si diaconi in mijlocul a mii de credinciosi.

Tot in cadrul asezamantului monahal de la Sihastria s-a construit in anul 1998 Catedrala “Sf Teodora”, inchinata sfintei de la schitul Sihla. Catedrala este impunatoare si dispune de un exonartex deschis,  icoane aurite pe fatada si trei turnuri.

Patrimoniul Manastirii Sihastria

Manastirea Sihastria adaposteste obiecte bisericesti, vase liturgice si o biblioteca cu o mare valoare istorica si culturala. Putem aminti icoana ce infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul care dateaza din sec al XVII lea si este pictata pe lemn, icoana ferecata in argint si lucrata cu mestesug de “Porfirii zugrav” din anul 1797, dar si alte icoane deosebite care dateaza din sec XVIII si au  ramele sculptate si pictate. In apropiere puteti vizita si colectiile de obiecte religioase de la manastirea Agapia, Secu si Varatec. Vasele liturgice ale manastirii Sihastria dar si alte obiecte de argint sunt din secolul XVIII –lea si sunt sculptate de catre calugari. Biblioteca manastirii detine peste o mie de volume care sunt tiparite in secolele XVII-XVIII, o mare parte dintre ele fiind furnizate de catre tipografia de la Manastirea Neamt.

Poze Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

Calugarii de la manastirea Sihastria de-a lungul timpului s-au indeletnicit cu impodobirea si copierea cartilor fie de cult, fie de invatatura patristica continuand astfel vechea traditie culturala a caligrafilor nemteni. Putem aminti pe schimonahul Vasile, un caligraf iscusit care in anul 1820 a copiat un manuscris miscelaneu, cu culegeri filocalice din Sfintii Parinti despre rugaciunea mintii.

Cimitirul si biserica manastirii Sihastria

Manastirea Sihastria este un loc de pelerinaj care atrage anual zeci de credinciosi dornici sa viziteze vechea bisericuta de lemn si cimitirul in care este ingropat Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru. De la Sihastria la schitul Sihla, pentru a vedea pestera Sf Teodora, se poate ajunge cu masina sau pe jos, pe marcajul cruce albastra.

Biserica din cimitir s-a construit intre anii 1987 -1999  respectand planul unei vechii biserici de lemn cu hramul “Sf Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Hlapesti, comuna Dragomiresti, judetul Neamt, care a fost stramutata la Sihastria. Icoanele care impodobesc biserica sunt cele originale iar catapeteasma este pictata de Arhim. Vartolomeu Florea. Biserica a fost sfiintita la data de 7 august 1999, dandu-i-se hramul „Invierea Domnului” si „Sf. Ioan Evanghelistul”. In aceasta biserica se slujeste, in special, pentru parintii adormiti din cimitir doar sambata, incepand din primavara si pana toamna tarziu.

Cimitirul manastirii Sihastria a fost asezat in locul actual de catre Parintele Cleopa. Intre anii 1944-1945 au fost mutate, aici, ramasitele pamantesti ale calugarilor din cele trei cimitire existente pana atunci la manastirea Sihastria. In cimitir se gaseste mormantul Parintelui Cleopa, la care se roaga zilnic zeci de credinciosi pentru odihna sufletului sau. Alaturi de el se afla mormantul unui mare duhovnic al Moldovei, Parintele Paisie Olaru care de asemenea este vizitat de foarte multi pelerini.

Manastirea Sihastria este un locas plin de lumina si har, un loc de o frumusete naturala rar intalnita cu o liniste extraordinara si una din importantele manastiri din Moldova, judetul Neamt iar daca vei reusi sa o vizitezi vei simti acel sentiment de inundare a sufletului cu har dumnezeiesc.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

3 Comentarii »

  • admin (autor) a spus:

    Bună ziua!

    Întrucât noi nu vă putem oferi informațiile de care aveți nevoie, vă recomandăm să vă adresați direct la Mănăstirea Sihăstria, la nr. de telefon: 0233.251.896, 0233.251.897 sau la adresa de-mail: [email protected] Multă sănătate și toate cele bune!

  • carmen a spus:

    Doamne ajută.
    Vă rog, caut cartea ,,Vindecarea un dar ,, atât am putut vedea din prezentarea făcută de monahul medic Marcu , despre postul terapeutic cu apă.
    Mulțumesc frumos.
    Sărut dreapta, părinte.
    Doamne ajută

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.