Home » Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Trasee în Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Trasee montane
, , ,

Hiking in Cheile Bicazului: Canionul Laposului – Saua Cupasului

8 March 2010 0 Comentarii

hiking-cheile-bicazului-canionul-laposIarna acest traseu este greu de parcurs si trebuie sa aveti echipament montan pentru a putea fi in siguranta dar efortul va fi recompensat de peisaje absolute exceptionale (vezi si alte trasee din Cheile Bicazului).

Traseul este circular si porneste de la piatra kilometrica 29 a soselei DN 12C (localizata la cateva sute de metri dupa iesirea din tunel la prima parcare pe dreapta), fiind marcat cu triunghi rosu. Inca de la inceputul traseului vei lua in piept inaltimea abrupta a versantului pe o poteca ingusta marginita de brazi inalti si incarcati de zapada.  Efortul este repede rasplatit de cea mai spectaculoasa cadere de apa a paraului Lapos pe care doar frigul iernii o ingheata si o transforma intr-o veritabila cascada de gheata.

Cheile Bicazului (850) – Canionul Lapoşului – Poienile Cupaş – Saua Cupaşului (1275) – Cheile Bicazului (850) (Traseu circular)

Marcaj: triunghi roşu, de la Saua Cupaşului punct roşu
Durata de parcurgere: 3 ore
Distanţa de parcurs: 5 km
Diferenţă de nivel: 425 m, iarna greu de parcurs

Poze Cheile Bicazului – Cheile Laposului, iarna

Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului Cheile Bicazului
Cheile Bicazului

Ne aflam in Canioul Laposului: in stanga noastra, de-a lungul cararii, se afla Piatra Cupas. In dreapta, paraul Lapos plin de cascade si marginit de un perete abrupt de stanca. Dupa un timp urcusul devine domol, semn ca ne apropiem de iesirea din canion.

Traseul duce spre fanariile din locul cunoscut sub numele “La Sodron” si continua pe langa gardurile acestora.  De aici, poteca o coteste la stanga si urca spre Saua Cupas, ultima portiune de ascensiune a acestui traseu. Gasim aici un punct de belvedere spre varfurile din jur, cele mai cunoscute fiind  Vf. Suhardul Mare (1504,2 m) si Vf. Suhardul Mic (1344,5 m).

Coborarea se realizeaza pe traseul marcat cu punct rosu. Din Saua Cupas se coboara spre stanga pana se ajunge la padure, de unde poteca se continua pana la drumul forestier care este usor de recunoscut datorita stalpilor de electricitate. La intersectia cu drumul forestier se face stanga si se continua pana la iesirea in soseaua DN 12C, la cateva sute de metri de locul de plecare a traseului.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.