Home » Biserici, Obiective turistice

Biserica de lemn “Sf Parascheva” din Farcasa

20 September 2010 0 Comentarii

biserica-de-lemn-farcasa-judetul-neamtBiserica veche din lemn de la Farcasa este considerata cea mai “inzestrata” din judet si se diferentiaza de celelalte lacase de cult prin bogata sa ornamentatie, care pune in evidenta inepuizabilele resurse populare de creatie din aceasta zona. Datand din anul 1774, biserica a fost construita dupa un plan tribolat, cu altarul acoperit cu o bolta si cu pridvor in partea de sud si clopotnita deasupra.

Impresionant la acest monument, de o mare valoare artistica si arhitecturala este modul original in care mesterii de pe Valea Bistritei au executat ornamentatia bisericii. Se remarca astfel, sub acoperis, un brau alcatuit din doua scanduri suprapuse impodobit cu cate doua siruri de rozete si arce concentrice, realizate prin tehnica punctiei cu vopsea si pirogravura.

Poze cu Biserica de lemn din Farcasa, judetul Neamt

Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa
Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa
Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa Biserica din Farcasa

Barnele de sustinere a acoperisului sunt impodobite cu terminatii rostrate si rozete incizate, chenarele usilor au fost lucrate in lemn de ulm si impodobite cu snururi in relief simbolizand soarele si lumina, iar cupolele au fost executate in rosu si negru si impodobite cu rozete si arce punctate. Un alt motiv interesant il gasim la bolta altarului unde prin alternanta celor doua culori s-a realizat decorul tablei de sah.

In anul 1837 a fost pictata de catre Ion Zugravul catapeteasma originala a bisericii, iar catapeteasma care se regaseste astazi in interiorul bisericii a fost realizata in anul 1853. Tot aici regasim si o colectie de icoane si obiecte etnografice apartinand mesterilor din diferite zone.

Deosebite sunt icoanele ardelenesti pictate pe sticla care dateaza de la inceputul veacului trecut, o Psaltire pe paginile careia sta scrisa o insemnare apartinand bunicului marelui povestitor Ion Creanga si un castron din coaja de mesteacan. Alaturi de aceste obiecte, in interiorul bisericii din Farcasa mai poate fi admirata si o icoana din sec al XVIII lea lucrata in stil popular pe lemn cu glet de ipsos neuniform, cu o compozitie originala privind scena Invierii lui Isus.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.