Home » Evenimente

Zimbri eliberaţi în sălbăticie din Parcul Natural Vânători

17 January 2013 0 Comentarii

10-zimbri-libertate-ina-2013Mai e puţin şi se împlineşte un an de când au fost puşi în libertate în Parcul Natural Vânători primul grup de zimbri. Primăvara trecută în zona cabanei Chitele, din comuna Crăcăoani au fost eliberaţi cinci zimbri, trei masculi şi două femele care până în prezent s-au adaptat foarte bine în sălbăticie. Între  timp grupul s-a mărit, apărînd şi doi pui, din care unul primăvara trecută, iar celălalt în această iarnă.

Fiind la prima iarnă petrecută în sălbăticie zimbrii s-au întors la locurile de hrănire de lângă cabană, unde echipa Parcului Vânători le-a venit în ajutor oferindu-le adăpost si furajele de care au nevoie pentru a trece mai uşor peste sezonul rece. Doar un mascul, mai solitar de felul său, a rămas să ierneze într-o vale aflată la câţiva kilometri de ţarc, dar şi lui i se duce hrană. Celui mai mic membru al grupului pare să-i meargă bine, chiar dacă vremea e aspră, el fiind protejat de femelele grupului.

Eliberarea zimbrilor şi reintroducerea acestei specii legendare în pădurile din Neamţ face parte din Proiectul Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vînători Neamţ, proiect finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională în perioada 1 aprilie 2010  –  31.03.2013. Scopul proiectului este obţinerea unui statut de conservare favorabil în zona Parcului Vînători şi în viitor în partea nordică a Carpaţilor Orientali, astfel încât să se poată asigura existenţa unei populaţii viabile de zimbri.

În Parcul Natural Vînători Neamţ alături de aceşti zimbri lăsaţi în libertate mai sunt şase zimbri în cadrul grădinii zoologice, iar alţi 19 zimbri adulţi şi trei pui sunt în ţarcul de aclimatizare. Pentru sfârşitul lunii ianuarie se pregăteşte eliberarea unui nou grup de zimbri format din două sau patru exemplare.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.