Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică
, , , , ,

Datini și obiceiuri de iarnă în Neamț. Tradițiile din Moldova, apreciate peste hotare

30 December 2020 0 Comentarii

Jocul măștilor, al plugușorului și al ursului în Neamț

 Dacă nu ar fi fost pandemie, zilele acestea s-ar fi desfășurat la Piatra Neamț o nouă ediție a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”. În acest an, ar fi fost cea de-a cincizeci şi doua ediție!

Galerie foto, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, decembrie 2019

 

Parte integrantă a amplului proiect cultural artistic Târgul de Crăciun la Neamţ, organizat de Centrul pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare” și finanțat de Consiliul Județean Neamț, Festivalul „Steaua sus răsare” s-a desfășurat până în acest an sub forma alaiului de datini şi obiceiuri, pe parcursul a peste cinci decenii. Astfel, an de an, neîntrerupt, în această perioadă, străzile din centrul municipiului Piatra Neamţ erau luate cu asalt de colindători, urători, mascaţi, urşi, capre, cerbi, aparţinând alaiurilor din toate colţurile judeţului și din alte județe ca Bacău, Suceava, Botoșani, Iași și din Republica Moldova sau Ucraina.

Galerie foto, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, decembrie 2019

 Înfiinţat în anul 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” care aparține Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ este unul dintre ansamblurile reprezentative care transpune în scenă folclorul coregrafic, muzical şi literar al zonei.

Astfel, unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească, ansamblul nemțean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. În palmaresul Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” se află distincţii obţinute la manifestări prestigioase din ţară şi din întreaga Europă: Festivalul Internaţional de Folclor de la Reims (Franţa), Festivalul de Folclor de la Zakopane (Polonia), Festivalurile de la Zavet şi Lovec (Bulgaria), Festivalul de Folclor de la Krakowia (Polonia), Festivalul Internaţional de Folclor de la Kikinda (Serbia), Festivalul de la Champtoce (Franţa), Festivalul de la Quartu Sant’Elena (Sardinia, Italia), Festivalul Internaţional „Olympus” (Katerini, Grecia) sau cel de la Adapazari (Turcia).

Renumit la nivel național, dar și internațional, a devenit și jocul spectaculos al Urșilor din Asău, județul Bacău. Originea jocului ursului la Asău se pierde mult în timp. În anii ‘60, Gavrilă Nicodim, organizator cunoscut al cetei de urşi, a adus pentru întâia dată bătaia cu două ciocănele la o tobă mai mare, obicei copiat de la nişte prieteni din Dărmăneşti. Bătaia ritmică, specifică Asăului, este creaţia lui, rămânând unică şi reprezentativă. Gavrilă Nicodim a strâns pentru prima dată mai multe piei de urs – opt – şi a avut ideea jocului ursului pe par, joc moştenit şi azi de asăuani, devenit specific comunei. În prezent, fiul acestuia, Daniel Nicodim, încearcă să ducă mai departe tradiţia moştenită de la tatăl său, ajungând să strângă un număr impresionant de oameni – 60. Ceata urşilor de la Asău participă acum la fiecare festival important de datini şi obiceiuri româneşti.

Tradițiile românești promovate în inima Europei. Prezență nemțeană la Festivalul EUROPALIA

Anul trecut, în decembrie 2019, filmul „Povestea merge mai departe – Ursul lui Gavrilă din Asău” a fost lansat și apreciat la Festivalul Europalia în Belgia.

Proiectul a fost realizat de Brândușa Balan, tânără regizoare din Neamț, în coproducție cu doi artiști belgieni cuceriți de tradițiile și obiceiurile autentice românești, Bart Van Dijck și Casper Fitzhue – Interzone Productions. Aceștia au expus, în cadrul festivalului, obiecte şi instalaţii, pe baza unei călătorii de documentare în România. Lucrările lor fac trimitere la tradiţii şi ritualuri străvechi, prin prisma existenţei contemporane. Cei doi artişti au prezentat la vernisaj un performance cu elemente ale unor ritualuri dacice, care au ursul drept personaj central, iar filmul regizat de Brândușa Balan a marcat seara de încheiere a instalației performative „Urs Geest”.

Galerie foto, Brândușa Balan, motionARThoughts

Pentru că 2020 a schimbat abordarea jocului din casă în casă, filmul „Povestea merge mai departe – Ursul lui Gavrilă din Asău” ne conectează și în acest an la tradițiile și datinile stăvechi și ne aduce împreună, însă doar în mediul online, de astă dată. Vizionați mai jos o poveste rostită de Teo, un puști de 11 anișori la vremea respectivă, și ilustrată de regizoarea nemțeancă Brândușa Balan, într-un mod „jucăuș”, după cum chiar ea precizează, un proiect marca motionARThoughts.

„Misiunea filmului e să ne reconecteze prin amintiri și vremurile faine, când eram împreună, bucurându-ne de tradițiile aparte pe care le avem atât în zona Moldovei, cât și în România.

Povestea merge mai departe … din casă în casă, an de an și ÎMPREUNĂ!” Brândușa Maria Balan

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.