Home » .: Promovare Turistică :., Obiective turistice, Parcul Național Ceahlău, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică
, , , ,

Toamnă în Neamț, partea a III-a

10 November 2021 0 Comentarii

Frumuseți ale Neamțului, diverse locații și ipostaze surprinse toamna, au inundat în culoare și încântare rețelele de socializare.

„Plopii fără soț”, „pădurea de argint”, „codrii de aramă”, sintagme eminesciene celebre au determinat – lucru unic în lume! – crearea unor rezervații naturale precis delimitate. (Județul Neamț – Monografie, Casa de editură PANTEON, Piatra Neamț, 1995)

Foto credit: Alex Pers PhotographyUna din cele mai frumoase depresiuni intramontane, de la limita Carpaţilor Orientali, Municipiul Piatra Neamţ se află la confluenţa a două râuri, Cuejdiu şi Bistriţa și este înconjurat de munţi – Pietricica (528 m), Cozla (650m), Cernegura (850 m) şi Cârloman (617 m).

Supranumit și „Perla Moldovei” municipiul oferă avantajele unei naturi unice, unde turiștii se pot bucura de o largă diversitate de activități de agrement, de la drumeții, plimbări cu telegondola, schi în sezonul de iarnă, sporturi pe lacul Bâtca Doamnei, călărie la baza hipică, până la ore de relaxare în Strandul Tineretului.

Piatra Neamţ este deopotrivă un punct de plecare spre rutele montane ce duc în staţiunea Durău, spre poalele Ceahlăului, către Cheile Bicazului sau în Târgu Neamţ, dar este şi un oraş cu o bogată viaţă culturală.

Foto credit: Stela Baltag- Poiana Largului

 

Lacul Izvorul Muntelui și Masivul Ceahlău

 

 

 

Supranumit și „marea dintre munți”, lacul Izvorul Muntelui, cu o lungime de 35 km, este cel mai mare lac antropic de pe râurile interioare ale României. Este înconjurat de înălţimi şi peisaje de poveste, iar celor împătimiţi de sporturile acvatice le oferă felurite oportunități. În apele lacului se oglindește maiestuosul munte Ceahlău, supranumit şi „Olimpul Moldovei”.

Considerat muntele sfânt al românilor, învăluit în mister și spiritualitate, având peisaje impresionante de-a lungul celor 8 trasee marcate, Ceahlăul este un obiectiv turistic care merită descoperit. Adevărată fortăreaţă natural, Ceahlăul are istorie, spiritualitate, legende şi mister, fiind singurul munte cu hram din România și locul unde, de-a lungul timpului, s-au nevoit numeroşi sihastri. Formele ciudate pe care stâncile de le-au căpătat, de-a lungul vremii, au dat naștere la numeroase legende interesante pentru turiști, ceea ce crează și o aură mistică în jurul acestui munte.

 

 

Poiana Largului

Trecând Viaductul Poiana Largului, răspântia drumurilor dintre Moldova, Transilvania şi Bucovina, vei putea admira Piatra Teiului ieşită din adâncurile pământului, monument al naturii, cu o înălțime de 23 m și alcătuită din calcare recifale cretacice pe care se poate observa o bogată faună fosila sarmantică.

Satul Bicăjel, într-o explozie de culoare și lumină

Galerie foto: Iulian Radu

 

Dansul lebedelor pe lacurile din Neamț

Amplasate de o parte și alta a Drumului Național 15, lacurile de acumulare de pe cursul râului Bistriţa, Pângăraţi, Vaduri şi Bâtca Doamnei, sunt arii de protecție specială avifaunistică și paradisul lebedelor şi raţelor sălbatice, precum și a altor numeroase specii de păsări migratoare care poposesc aici pe parcursul întregului an.

Galerie foto, Mihai Daniel Irina

Cetatea Neamț

Consolidată în vremea lui Ștefan cel Mare, cetatea este mărturia unei istorii zbuciumate a statului medieval moldovenesc. Rezistența timp de 8 zile la asediul otoman, condus de însuși Mahomed al II-lea, după bătălia de la Războieni din anul 1476 sau gloriosul episod scris de doar 19 plăieși în fața armatei polone conduse de Ioan Sobieski în 1691, sunt istorii șoptite de zidurile cetății.

Programe variate de muzică și dansuri medievale, demonstrații de luptă în echipament de epocă, parade cu domnițe și cavaleri, expoziții de artă populară, toate acestea vă introduc în atmosfera vremurilor trecute, iar pentru cei mici, reprezintă fascinante lecții de istorie.

Alte imagini din această toamnă de magie 

Neamțul, lipsit de superlative geografice, dar având toate formele de relief, este imaginea fidelă a României, evident la scară 1/40. Munți, dealuri, câmpii, ape, lunci, dar și o mare în miniatură – Lacul „Izvoru Muntelui”, chei amețitoare, peșteri, păduri- toate acestea într-o armonie cromatică unică, într-o distilare divină, în proporții atât de atent calculate, încât numai artiștii renascentiști și le-ar fi putut imagina și realiza. (Județul Neamț – Monografie, Casa de editură PANTEON, Piatra Neamț, 1995)

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.