Home » Circuite turistice
, , ,

Traseul Cheile Bicazului – Bicaz – Izvorul Muntelui – Durau

29 April 2010 11 Comentarii

traseu-2-cheile-bicazului-ceahlau-durauDintre numeroasele obiective turistice care se gasesc in tinutul Neamtului, pentru cei care iubesc peisajele montane le recomandam urmatorul traseu care trece prin una din cele mai atragatoare zone turistice din tara.

Traseul are punctul de pornire in Cheile Bicazului, traverseaza orasul Bicaz, continua pe drumul spre cabana Izvorul Muntelui apoi strabate drumul din Parcul National Ceahlau pana la statiunea Durau. Obiectivele turistice pe care le veti intalni pe parcursul traseului sunt:

Harta Google Maps a traseului Cheile Bicazului – Bicaz – Durau

Harti Circuite Turistice Judetul Neamt Harti Circuite Turistice Judetul Neamt Harti Circuite Turistice Judetul Neamt

traseu-2-cheile-bicazuluiParcul National Cheile Bicazului-Hasmas – Cheile Bicazului datorita marimii lor impresionante reprezinta una dintre cele mai atragatoare zone turistice din tara. Facand parte din lantul Carpatilor Orientali, ele sunt delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m) si au o lungime de 8 km. Formate in decursul anilor, prin erodarea calcarelor mezozoice mai putin dure de catre raul Bicaz si afluentii sai, Cheile Bicazului, sunt cuprinse in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas alaturi de celelalte arii protejate Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare si Hasmasul Negru.

traseu-2-piatra-altarului„Piatra Altarului” – pe parcursul drumului prin Cheile Bicazului se poate admira „Piatra Altarului”, un masiv stancos de 1.120 m altitudine. Varful acesteia este tinta alpinistilor incercati, despre care legenda spune ca, pe vremea dacilor liberi, este locul unde se tineau ceremoniile de cult, “Piatra Arsitei”, “Piatra Singuratica”. Portiunea centrala, numita sugestiv “Gatul Iadului”, impresioneaza prin aspectul sau de canion.

traseu-2-cheile-sugauluiRezervatia Cheile Sugaului – Munticelu – Aria protejata Cheile Sugaului este o zona stancoasa deosebit de frumoasa, sub forma de canion cu o lungime de 350 m pe care se afla un sir de cascade. Aceasta impreuna cu masivul calcaros Munticelu reprezinta un sit natural de exceptie datorita unicitatii patrimoniului natural de care dispune. Intalnim aici specii endemice de plante, izvoare petrifiante cu formare de tuf calcaros, raritati faunistice, relief exo- si endocarstic, calcare fosilifere si un peisaj mirific.

traseu-2-parcul-national-ceahlauParcul National Ceahlau – Masivul Ceahlau este cel mai inalt din Muntii Bistritei, reprezinta cea mai mare atractie turistica din Carpatii Orientali si este cel mai important masiv din Moldova. Considerat de catre daci ca fiind salas al zeului Zamolxis, numele stravechi al Masivului Ceahlau este Pion (Peon) care inseamna “casa stalpului”. Totodata, Masivul Ceahlau este considerat al doilea munte sfant al crestinatatii, dupa Muntele Athos. Probabil, din acest motiv este foarte des intalnit printre operele marilor scriitori romani Alexandru Vlahuta, Calistrat Hogas si Mihail Sadoveanu.

traseu-2-muzeul-de-istorie-si-etnografie-bicazMuzeul de Istorie si Etnografie Bicaz – Muzeul a fost infiintat in anul 1958 ca urmare a cercetarii complexe realizate de Academia Romana in zona lacului de acumulare al hidrocentralei “Dimitrie Leonida” de la Bicaz.  Din anul 1966 muzeul functioneaza in cladirea fostului Teatru satesc “Ion Kalinderu”. Construita la inceputul secolului al XX –lea, cladirea muzeului este inscrisa ca monument istoric. Expozitia permanenta a muzeului este structurata pe trei spatii distincte care ilustreaza istoria monografica a Vaii Bistritei, dar si cele 102 picturi donate orasului de pictorita Iulia Halaucesu.

traseu-2-manastirea-durauManastirea Durau – a fost construita pe locul unui Schit de maici ctitorit in sec al XVII –lea de catre una din fiicele domnitorului Vasile Lupu. Prima atestare documentara despre Manastirea Durau este cea din anul 1779 cand era stareta schimonahia Nazaria. Finalizata in anul 1835, biserica a primit hramul “Buna Vestire” si a fost sfintita de Mitropolitul Veniamin Costachi. Pronaosul, naosul si altarul Manastirii Durau au ramas nepictate din anul 1835 pana in anul 1935, cand au fost impodobite cu pictura in ceara, in tehnica encaustica, de catre Nicolae Tonitza si ucenicii sai, studenti si absolventi ai Academiei de Arte Frumoase din Iasi – printre care si Corneliu Baba. Sub indrumarea maestrului, studentii umanizeaza foarte mult personajele oferindu-le si ceva din specificul popular romanesc.

traseu-2-ruinele-palatul-cnejilorRuinile Palatului Cnejilor – Palatul Cnejilor, un veritabil ansamblu architectural si locul de desfasurare a multor evenimente istorice, ne intampina sub forma unor ruine inconjurate de aura de mister si legenda ce dainuie si astazi. Inceputurile sale dateaza din secolul al XIII- lea cand pe acest loc a fost construit un schit de catre ctitorul Silvestru care apartinea de manastirea Neamt.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

11 Comentarii »

  • ion a spus:

    salut, imi poate spune cineva cum e starea drumului intre gerogeni si bicaz?

    multumesc!

  • Moni a spus:

    Buna ziua,

    Am o intrebare. am dori sa facem traseul in iulie, am dori sa stiu daca se poate pe jos si as dori sa stiu cum as putea sa ma cazez.

    Multumesc

  • mariana b a spus:

    buna ziua.pot sa va dau si eu o parere despre acest drum vechi care leaga izv munt de durau.am fost cu familia in august 2008.nu stiam prea multe despre aceasta sosea.intamplarea a facut ca acolo la taxare sa nu fie nici o persoana iar noi am intrat cu masina in parcul national ceahlau.era intro dupa amiaza dupa o ploaie destul de rece .am amplasat cortul dupa ce am urcat cam o ora.am campat chiar langa un panou pe care scria ca nu e voie ,dar nu mai avem unde sa plecam pt ca era destul de tarziu.
    am fost vrajiti de peisajele de acolo si de raul care trecea la 2 m de locol unde campasem.era pe partea stanga a soselei.
    nu stiam ce se intampla pt ca nu se circula.au trecut pe acolo 2 sau 3 masini in acea dupa amiaza.
    a doua zi ne-am continuat drumul spre durau.e o sosea nu f buna dar se poate merge .noi avem logan.au fost doua lucuri unde a fost maim greu dar am trecut.am oprit de cateva ori masina pt ca nu puteai sa nu admiri acele locuri.parca nu puteam sa inaintez .as fi vrut sa raman acolo.nu mai stiu dupa citi km am vazut un indicator catre schitul cerebuc.am mers pana acolo,cam 500m,si am descoperit o bisericuta din lemn,si o casuta la cateva zeci de m distanta ,si o gradina ingradita unde puteai vedea ceapa verde si cartofi ,asta in varful muntelui aproape.cum nu am zarit pe nimeni acolo ne-am continuat drumul spre durau.deci drumul acesta esta cam de 20km,.
    aprope de statiunea durau este drumul rupt de tot .acolo cred ca a fost un pod care s-a surpat si deci se rupe legatura cu statiunea ,dar se poate cobora in statiune prin padure unde este un drum special facut pt legatura.deci pe acolo am coborat in statiune.
    duraul mi-a placut ff mult .peisaje f frumoase si de neuitat.si preturile din magazinul de acolo erau la fel ca si la noi .ma asteptam sa gasesc preturi f mari .dar nu a f asa.dupa ce ne-am plimbat restul zilei prin satele din jur ,ne-am intors din nou in locul unde campasem cu o seara in urma .adica in pnc.dar urmatoarea zi de dimineata am fost anuntati de un jandarm ca trebuie sa parasim zona ,ca nu a voie si daca vrem sa stam la poalele muntelui.am ramas cu amintiri placute ,m-as intoarce in fiecare vara cu placere ,si mai ales as vrea sa stau cu cortul pe munte.

  • Paul a spus:

    Buna Madalina, la Izvorul Muntelui se poate campa (nu este camping amenajat cu bai etc) dar sunt multe corturi imediat dupa cabana si dupa zona de taxare

  • Madalina a spus:

    Buna ziua ! As vrea sa stiu si eu daca se poate sta cu cortul la izvorul muntelui ?? Este camping ? Multumesc

  • admin (autor) a spus:

    @elena – Puteti trece prin Cheile Bicazului. Drumul e mai stricat acolo unde au fost problemele cauzate de inundatie dar in rest drumul deja mai fusese asfaltat.

  • elena a spus:

    Buna ziua
    va multumesc din suflet pentru promtitudine si amabilitate

  • admin (autor) a spus:

    @elena – in weekend am planificat un traseu in Cheile Bicazului si voi vedea exact care e situatia. Cel mai tarziu duminica seara va pot da un raspuns pe care sa va puteti baza.

  • elena a spus:

    Buna yiua
    Va rog, daca poate cineva sa-mi dea o informatie privind starea actuala a drumului prin Cheile Bicazului.Intentionez sa merg sapt viitoare dar am inteles ca situatia nu e grozava. Va multumesc

  • admin (autor) a spus:

    Raluca,

    Voi raspunde in ordinea intebarilor:

    Care este starea drumului de la Izvorul Muntelui prin rezervatie catre Durau? Poate fi parcurs cu un automobil obisnuit? Este practicabil?
    -momentan starea drumului nu este una perfecta; drumul poate fi parcurs cu o masina normala dar cu viteza redusa. Drumul este asfaltat dar problemele sunt cauzate de denivelari aparute datorita conditiilor speciale din zona. Din cate stim acest drum impreuna cu drumul ce traverseaza Cheile Bicazului sunt o prioritate in Neamt. Si asa cum am vazut ca au fost asfaltate drumurile care duc la cele mai cunoscute manastiri din Neamt suntem convinsi ca acelasi lucru se va intampla si aici.

    Permit rangerii rezervatiei accesul?
    – accesul este permis pe acest drum in acest moment fara a plati taxe. Dupa ce va fi refacut nu stim care va fi situatia.

    Cat costa taxa de acces?
    – taxa de acces in Parcul Ceahlau este platita doar de cei care merg efectiv pe munte.
    Adulti : 5 lei / persoana
    Copii, studenti, elevi, pensionari: 2 lei / persoana
    Taxa campare: 10 lei cort / zi

  • Raluca a spus:

    Care este starea drumului de la Izvorul Muntelui prin rezervatie catre Durau?Poate fi parcurs cu un automobil obisnuit?Este practicabil?Permit rangerii rezervatiei accesul?Cat costa taxa de acces?Site-ul Dvs.este extrem de interesant dar trebuie completat cu informatii practice,reale si actualizate ptr.turisti.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.