Home » Obiective turistice

Ce vizitam in Complexul Curtea Domneasca din Piatra Neamt

6 September 2010 0 Comentarii

complexul-curtea-domneasca-piatra-neamtCurtea Domneasca din Piatra Neamt a fost construita intre anii 1468-1475 de catre lui Stefan cel Mare. Rolul complexului Curtea Domneasca a fost unul administrativ pentru tot judetul Neamt. Biserica „Sf Ioan Botezatorul” a fost construita ulterior, iar ca o necesitate pentru biserica a fost construit Turnul lui Stefan cel Mare.

Din Complexul Curtea Domneasca din Piatra Neamt face parte si Muzeul Curtea Domneasca situat langa liceul Petru Rares. Tot in aceasta locatie se gasesc si trei muzee deosebite din Piatra Neamt: Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Muzeul  de Arta Eneolitica Cucuteni.

Curtea Domneasca Piatra Neamt pe Google Maps

curtea-domneasca-bisericaBiserica Domneasca “Sf. Ioan Botezatorul” din Piatra Neamt a fost zidita de la data de 15 iulie 1497 pana la data de 11 noiembrie 1498 si reprezinta cel mai valoros edificiu din Complexul Curtea Domneasca  a lui Stefan cel Mare. Avand o lungime de 25,90, o latime de 8,10 si o inaltime de 11,30 aceasta biserica se remarca prin forma si stilul rafinat, dar si prin structura interioara aparte, toate aceste elemente fiind caracteristice stilului moldovenesc.

Intre anii 1871-1973 s-au facut mai multe  reparatii interioare si exterioare si s-a montat o noua catapeteasma in biserica din Curtea Domneasca din Piatra Neamt, deoarece catapeteasma originala nu s-a mai pastrat. Aceasta este sculptata de “Ghersim monahul si Tanase sapatorul” si zugravita dupa modelul de la Agapia in stil neo-bizantin de catre pictorii Panaite Mavrodin si C.V. Basarab.

curtea-domneasca-turnulTurnul lui Stefan cel Mare (cum este cunoscuta aceasta constructie in Piatra Neamt) a fost construit in 1499 la un an dupa terminarea constructiei bisericii. Considerat inca emblema acestei stravechi urbe romanesti, Turnul lui Stefan cel Mare s-a pastrat pana astazi in forma s-a initiala, fara modificari importante.

Fiind pe o perioada mare de timp cea mai inalta constructie din oras, turnul-clopotnita din Curtea Domneasca din Piatra Neamt a fost suprainaltat in cea de a doua jumatate a secolului XIX si peste ultimul nivel medieval s-a creat o incapere pentru “pazitorii de foc”.

curtea-domneasca-muzeulExpozitia Curtea Domneasca de la Piatra Neamt a fost inclusa in circuitul expozitional in anul 1986 si cuprinde materiale tridimensionale si documente referitoare la Curtea Domneasca atestata la 20 aprilie 1491. Expozitia permanenta din cadrul muzeului cuprinde materiale tridimensionale arheologice si documentare descoperite in zona Curtii Domnesti sau  in alte puncte din zona localitatii Piatra Neamt.

Muzeele prezente in zona Curtii Domnesti merita mentionate chiar daca aceste cladiri nu au nimic in comun cu Complexul Arhitectural Curtea Domneasca.

curtea-domneasca-muzeu-cucuteniMuzeul de Arta Eneolitica Cucuteni a fost inaugurat in vara anului 2005 si este primul muzeu Cucuteni din Romania. Acest muzeu se afla in imediata vecinatate a Complexului Curtea Domneasca din Piatra Neamt. Muzeul de arta eneolitica Cucuteni cuprinde doua sali de expozitie. In prima sala asezata la parter sunt expuse obiecte de arta decorativa aplicate pe vase iar in cea dea doua sala situata la etaj sunt expuse obiecte de arta figurativa-plastica, antropomorfa si zoomorfa, din toate fazele de dezvoltare a Culturilor Precucuteni-Cucuteni.

curtea-domneasca-muzeu-artaPrima colectie de arta din Piatra Neamt a fost fondata in anul 1960 in cadrul Muzeului de Arheologie Neamt. Abia in anul 1980 aceasta colectie devine Muzeul de Arta Piatra Neamt si functioneaza ca institutie separata din cadrul Complexului Muzeal Judetean Neamt.

Cladirea in care se afla muzeul a fost construita in anul 1930 de catre italienii Carol Zani si Vincenzo Puschiasis si este localizata in apropierea bisericii si turnului din Curtea Domneasca din Piatra Neamt.

curtea-domneasca-muzeu-etnografieMuzeul de Etnografie a fost infiintat in anul 1980 si cuprinde o impresionanta expozitie de obiecte etnografice si arta populara din Neamt care ilustreaza ocupatiile, obiceiurile si portul oamenilor din aceasta zona, dar si arhitectura traditionala din lemn. Muzeul de Etnografie din Piatra Neamt este situat la cativa metri de Turnul lui Stefan cel Mare din Curtea Domneasca din Piatra Neamt.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.