Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Expoziții, Promovare Turistică
, , , , ,

Două evenimente de poveste din Neamț, într-o singură zi

10 June 2024 0 Comentarii

„Sărbătoarea IEI din Borlești” și „Oameni pe Hogaș” din Piatra-Neamț se vor desfășura sâmbătă, pe 22 iunie, iar dacă vă planificați bine timpul, veți putea ajunge la ambele evenimente, fiecare cu momente inedite, cu obiecte unicat, lucrate manual și mai ales cu oameni vizionari care dau visurilor aripi și le transformă în realitate.

În comuna Borlești, sunteți invitați la celebrarea IEI, unde veți putea admira cămăși lucrate în cadrul șezătoarei din comună, o inițiativă meritoasă pentru păstrarea și transmiterea tradițiilor, cu o vechime de peste 10 ani de activitați și initiative valoroase la nivel local și care face trimitere și către proiectul „Altița ulițelor din Borlești” nominalizat în acest an la Premiile AFCN la categoria activarea patrimoniului imaterial, la cea de-a noua ediție a evenimentului. Proiectul a presupus trei ateliere comunitare culturale cu peste 70 de participanți, un album cu 31 de izvoade și 46 de cămăși cu altiță, o expoziție, dar și un film care urmărește documentarea întregului parcurs:

Altița Borleștiului, de pe ulițele satului la Premiile AFCN

 

Totodată, participând la eveniment, veți cunoaște oamenii deschiși, luminoși, veseli și cu spirit de inițiativă care au documentat trecutul și tradiția satului și au făcut din Borlești prima comună a cărei patrimoniu cultural imaterial, reprezentat prin cămașa cu altiță, a fost inventariat de comunitatea însăși.

„Altița ulițelor din Borlești”, o punte între generații pentru tradițiile locale

 

Cu ce vă așteaptă gazdele? Cu un atelier interactiv, cu „vedetele” evenimentului, care sunt frumoasele și deosebitele ii, cu muzică folk, cu limonadă și bunătăți dulci și sărate și cu multe alte surprize pe care le veți descoperi la fața locului.

 

IA s-a născut din necesitate şi simţ practic şi a căpătat o valoare artistică şi sentimentală, din clipa în care femeia a creat-o şi a înzestrat-o cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente. Ea se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi originală.

Schimbând locația, dar rămânând tot în atmosfera de poveste, tot sâmbătă, pe 22 iunie, se va desfășura cea de-a patra ediție a evenimentului „Oameni pe Hogaș”, o întâlnire cu producători, creatori, copii talentați, voluntari entuziaști și toți cei care vor să experimenteze activități diverse și să se bucure să petreacă o zi pe strada Calistrat Hogaș din Piatra-Neamț.

Cine a mai fost la „Oameni pe Hogaș” știe că evenimentul este dedicat și celor mici pentru că aceștia se vor bucura de ateliere, de băuturi și gustări naturale, iar adulții vor putea achiziționa produse confecționate manual de la producători și creatori locali și regionali, muzică live, voie bună și multă socializare începând cu ora 12:00 și până la 20:00.

Imaginile de la edițiile anterioare nu mai au nevoie de alte comentarii:

 

Evenimentul este organizat de ROD – spațiu creativ și de învățare și AER (magazin cu produse locale zero waste), cu sprijinul Primăriei Piatra-Neamț.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.